Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea anafurei, pâinea Maicii Domnului. Bucățica mică, dar cu puteri miraculoase

Povestea anafurei, pâinea Maicii Domnului. Bucățica mică, dar cu puteri miraculoase
Sfânta anafură e mai mult decât o bucățică e pâine. Reprezintă „un fir care ne leagă de primii creștini”, așa cum frumos spunea într-o predică părintele Constantin Necula. Povestea acesteia e strâns legată de Maica Domnului.

Povestea anafurei începe în vremuri îndepărtate, într-o sfântă mănăstire, cu un om simplu, multă credință și o minune a Maicii Domnului. Legenda spune că în trecut, în mănăstirea Sfântul Petru și Pavel își ducea zilele un bărbat pe nume Mina, cu inimă curată, dar care nu se pricepea la nimic.

Starețul a decis la un moment dat că e momentul ca Mina să învețe să facă pâine pentru călugări și l-a trimis să fie ajutor pentru brutarul sfântului lăcaș. Ucenic la cuptor, Mina devenise umbra brutarului, ascultând fără să crâcnească de toate ordinele acestuia și rugându-se neîncetat. Anii au trecut, brutarul a murit iar starețul i-a cerut lui Mina „să pregătească pâinicile mici și rotunde pentru călugări”.

Minunea Maicii Domnului

Povestea anafurei, pâinea Maicii Domnului. Bucățică mică, dar cu puteri miraculoase
Anafura, pâinea care poartă harul Maicii Domnului

Degeaba a plâns Mina, mărturisindu-i sfântului părinte că nu a atins niciodată aluatul, că Starețul a fost de neclintit. La un moment dat, bărbatul a văzut că în bucătăria mănăstirii a intrat o femeie purtând veșminte albe.

Mina și-a șters ochii de lacrimi, a întrebat-o cine este și dacă știe să facă pâine pentru călugări. Doamna în alb i-a răspuns că a venit pentru a-i da ajutorul de care avea atât de multă nevoie și i-a cerut să-i aducă făină, apă și sare. Apoi s-a apucat de treabă, iar bucătăria s-a umplut de miros minunat de pâine caldă.

Femeia în alb era chiar Maica Domnului

Când sfinții părinți au gustat din pâine, era atât de bună că n-au mai mâncat altceva. Vestea s-a răspândit imediat, iar starețul a aflat de pâinea miraculoasă. Chemat spună cum a reușit să prepare o asemenea minunăție, Mina i-a povestit starețului că „vinovată” era femeia în alb.

Atunci, călugării au înțeles că aceasta era chiar Maica Domnului, iar pâinea frământată și coaptă de aceasta avea în ea harul Preacuratei. Pentru că cine gusta din ea, se vindeca de dureri.

Starețul a decis atunci ca micile pâinici cu un gust extraordinar să fie tăiate în bucățele mici, care urmau să fie oferite celor care aveau mare nevoie de ajutor. Pâinea a fost numită anafura, „bucățica mică ce areputeri miraculoase”. Pentru că poartă cu ea minunea acelei nopți…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri