Potrivit tradiției, în Joia Mare Hristos a spălat picioarele apostolilor și a avut loc Cina cea de Taină, dar și rugăciunea din Grădina Ghetsimani.
Din cele mai vechi timpuri, în Joia Mare sau Joia Neagră așa cum mai este cunoscută, se obișnuiește să se facă focuri pentru sufletele celor trecuți în lumea drepților. Și se crede că aceștia vin și stau la streașina casei. De aceea, tradiția spune că în această zi nimeni nu are voie să spele și să măture, pentru că tot praful va veni peste cei decedați.
Ce trebuie să facă femeile în Joia Mare
O altă tradiție se referă la momentul în care sunt citite cele 12 Evanghelii. Femeile, mai ales cele însărcinate, trebuie să ia o sfoară și să facă câte un nod pentru fiecare Evanghelie citită. Nodurile se desfac la cele mai importante și mai grele momente de peste an, având grijă să nu rămână nici un nod până la Paștele viitor.
Joimărița e la fel de importantă ca și Sfânta Vineri
Din bătrâni se spune că Joimărița, care este la fel de importantă ca și Sfânta Vineri se supără pe fetele leneșe care nu au terminat să toarcă până în Joia Neagră. De asemenea, Joimărița nu-i vede cu ochi buni nici pe bărbații pe care îi prinde dormind, care vor fi leneși tot anul. Tot în Joia Mare, în unele locuri din România, o femeie bătrână merge cu fetele tinere la casele oamenilor. În alte locuri, copiii se ung cu negreală și se trimit la casele oamenilor.
Tot tradiția spune că până la Joia Mare fiecare gospodar să aibă gardul refăcut, iar gunoiul trebuie aruncat și ars. De asemenea, gospodinele obișnuiesc să pregătească borșul, care va fi folosit la ciorba de miel. Nu în ultimul rând, în Joia Mare se vopsesc ouăle pentru că cele înroșite în această zi se spune că nu se vor strica tot anul. Bătrânii cred că dacă aceste ouă roșii vor fi îngropate la moșie, o vor feri de piatră.
Nu aveți voie să vă sărutați cu nimeni
În Joia Mare oamenii se spovedesc și nu au voie să se sărute cu prietenii, considerând că acesta este sărutul lui Iuda și este înțeles ca o trădare. Se merge până într-acolo încât oamenii evită chiar să-și dea mâna. În Joia Mare nu se fac parastase și nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook