Simona Ionescu / Redactor Șef

Gospodinele înroșesc ouă în Joia Mare. De unde vine această tradiție

Gospodinele înroșesc ouă în Joia Mare. De unde vine această tradiție
În Joia Mare, numită și Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roșu sau alte culori. Folclorul conservă mai multe legende creștine care amintesc de ce se înroșesc ouăle de Paște și cum au devenit simbolul Învierii Domnului.

În tradiția noastră populară, oul roșu de Paște simbolizează sângele Domnului și ar avea puteri miraculoase, de vindecare. Ține răul departe, este aducător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.

Gospodinele înroșesc ouă în Joia Mare

În Joia Mare, numită și Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roșu sau alte culori. Culoarea roșie este cea mai des folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru ca omenirea să se mântuiască. Tradiția mai spune că ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care amintesc de ce se înroșesc ouăle de Paști și cum au devenit ele simbolul Învierii Domnului.

Una dintre ele spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așeszat coșul cu ouă lângă cruce. Acestea s-au înroșit de la sângele care curgea din rănile lui Iisus.

Iar Domnul, când a văzut că ouăle s-au înroșit, a spus celor prezenți: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

În tradiția populară, oul roșu de Paști ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de a ține răul departe. Este aducător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor. Ouăle colorate în alte culori, precum galben, verde, albastru, aduc bucuria primăverii.

Ouăle înroșite, legende creștine

Legendele creștine leagă simbolul ouălor roșii de patimile lui Iisus. Una dintre ipotezele care stau la originea acestei datini ar fi aceea că atunci când Iisus Hristos a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roșii, potrivit Agerpres.

Cu multe secole înainte de Hristos, exista obiceiul de a oferi în dar ouă colorate, la marile sărbători, îndeosebi la cele de înnoire a timpului. Oul este el însuși generator de viață, un simbol al regenerării, al purificării, al veșniciei.

”Oul a sintetizat misterul Creațiunii. Dintr-un ou trebuie să se fi născut Universul, Lumea, deci și omul. Oul cosmic trebuie presupus la baza credinței tuturor popoarelor din lume”, spunea folcloristul Artur Gorovei, într-un studiu apărut în anul 1937.

La creștini, oul este simbolul Mântuitorului, care părăsește mormântul și se întoarce la viață, potrivit etnologului Ion Ghinoiu.

În România, cea mai veche mențiune despre obiceiul vopsirii ouălor de Paști se regăsește în amintirile florentinului Antonio Maria del Chiaro (1669-1727). În Moldova, se amintește despre ouăle de Paști în cronica lui Gheorgache, al doilea logofăt de la Iași, în anul 1762.

În unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiția încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artiști populari. Ouăle încondeiate se mai numesc și „ouă muncite”, dedicând astfel efortul depus pentru desăvârșirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru lume.

Foto: Răvan Gabriel Mateescu

Semnificația culorilor la ouă încondeiate

Încondeierea ouălor se realizează folosind tehnici speciale și constă în aplicarea unor desene deosebite, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale.

Astfel, pe ouă regăsim frunze, brazi, flori de măceș, grâu, pești, coarne de cerb, steaua magilor, crucea Paștelui și chiar icoane pictate. De asemenea, se mai încondeiază ouă cu motive tradiționale de pe cămășile populare.

De obicei, se folosesc trei-patru culori: roșu, care simbolizează soarele, focul și dragostea.

Negru simbolizează eternitatea, statornicia, dar și suferințele Domnului Iisus Hristos pe cruce. Galben — lumina, bogăția recoltelor, tinerețea; verde — forța naturii, rodnicie, speranță. Albastru — sănătate, seninul cerului.

Pentru a realiza ouă decorative de Paști, în Vrancea și la Putna Sucevei se folosesc vopsele în relief, în Bucovina se aplică mărgele, în Neamț se fac ouă decorative din lemn, iar în Harghita, se fac ouă din lut. De asemenea, pentru încondeierea ouălor, în unele părți ale țării se folosesc ouă fierte, iar în alte zone — ouă golite de conținut. Sursa: Agerpres


Cea mai frumoasă expoziție de Paște. Icoane pictate pe ouă de struț

Grâu crescut în coji de ouă. Ornament pentru masa festivă de Paște

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre