Simona Ionescu / Redactor Șef

Grâu crescut în coji de ouă. Ornament pentru masa festivă de Paște

Grâu crescut în coji de ouă. Ornament pentru masa festivă de Paște
Românii au un obicei frumos de Paște: pun boabe de grâu la încolțit. Pun în farfuriuțe, în boluri, dar iată că este și altă idee fermecătoare pentru această tradiție. Grâu crescut în coji de ouă. Ornament pentru masa festivă de Paște.

Ce frumos! Este o combinație între tradițiile de Paște, ouă și grâu încolțit. Un ormanement foarte potrivit pentru masa de Paște.

Grâu crescut în coji de ouă. Ornament pentru masa festivă de Paște

De Paște, gospodinele se străduiesc să pună cele mai bune  bucate pe masă. Vor face cozonac, salată de boef, miel la cuptor, stufat și câte altele. Multe dintre ele pun zilele acestea grâu la încolțit. Este semn de bunăstare, de bogăție, în tradiția noastră. Uite o idée spectaculoasă de la retete-usoare.info.

Ingrediente

  • semințe de grâu și de floarea-soarelui;
  • recipiente de sticlă, dotate cu capace;
  • apă curată și stătută;
  • coji de ouă;
  • o lingură de oțet;
  • colorant alimentar pentru ouă;
  • apă clocotită;
  • vată/discuri de vată.
Grâu crescut în coji de ouă. Ornament pentru masa festivă de Paște.

Mod de lucru

  • Spălați foarte bine boabele de grâu. Puneți-le într-un recipient curat și acoperiți-le cu apă curată și stătută. După  30 minute, scurgeți apa din recipient și acoperiți-l cu un capac. Lăsați boabele de grâu să încolțească pe parcursul a 12 ore.
  • Peste 12 ore spălați-le încă o dată cu apă curată și lăsați-le să încolțească pe parcursul a încă 12 ore (sub capac). Este important să asigurați periodic pătrunderea aerului în recipientul respectiv și să aveți grijă ca semințele să nu se usuce.
  • Peste alte 48 ore rădăcinile, vor crește încă mai mult, iar lăstarii vor atinge lungimea de 5-10 mm. Acesta este momentul potrivit pentru transferarea semințelor în recipientele definitive, adic cojile de ouă. Puteți face același lucru cu semințele crude de floarea-soarelui.
  • Pregătiți cojile de ouă, înlăturând o porțiune mică din vârful lor. Astfel ele vor căpăta forma de păhărele. Puteți să le lăsați ca atare sau să le vopsiți.
  • Ca să vopsiți cojile de ouă, diluați colorantul alimentar într-o cantitate mică de apă clocotită și adăugați o lingură de oțet în soluția rezultată. Scufundați cojile de ouă în aceasta și lăsați-le să se coloreze.
  • Scoateți cojile de ouă din soluție și lăsați-le să se usuce.
  • Puneți câte o bucățică de vată sau un disc de vată pe fundul fiecărei coji de ou.
  • Umeziți foarte bine bucățelele de vată cu apă curată.
  • Puneți semințele încolțite în cojile de ouă. Nu trebuie să le presați foarte mult, ca să nu lezați rădăcinile și lăstarii.
  • Udați semințele în fiecare zi, ca să nu se usuce. Folosim un recipient cu apă curată și stătută, dotat cu pulverizator. Sursa și foto: retete-usoare.info

Trucuri pentru cel mai bun cozonac de Paște. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

De ce mielul este sacrificat de Paște. Ce semnificație are

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre