Simona Ionescu / Redactor Șef

Trucuri pentru cel mai bun cozonac de Paște. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Trucuri pentru cel mai bun cozonac de Paște. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu
Masa de Paște înseamnă ouă roșii, atmosfera de familie și un dulce tradițional, precum pasca și cozonacul.  Juratul Chefi la cuțite ne învață să facem cel mai bun cozonac.

Cum mulți dintre noi ne dorim un cozonac cu umplutură din abundență, este important ce ingrediente combinăm pentru umplutura savuroasă din interior, de aceea e de la sine înțeles că a ști trucuri pentru cel mai bun cozonac de Paște e ceva esențial. Cel mai pufos cozonac de Paște se obține doar dacă folosiți ingrediente de calitate.

Ingrediente cozonac de Paște

1 kg făină, 450 ml lapte, 200 g rahat, 500 g nucă, 250 g zahăr, 1 păstaie vanilie, 300 g unt, 150 g ciocolată, 30 g portocală confiată, 30 g coajă de lămâie, 5 ouă proaspete, 60 g drojdie

Mod de preparare cozonac de Paște – Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Pentru început gospodinele trebuie să ia în considerare un sfat important: ingredientele trebuie scoase din frigider cu mai mult timp înainte să vă apucați de rețetă, circa 3-4 ore. De asemenea, bucătăria trebuie să fie încălzită și de preferat ar fi să nu deschideți ușile sau ferestrele. Pentru a obține un cozonac pufos, cu o crustă delicioasă, trebuie să prepari maiaua și să acorzi suficient timp rețetei.

Amestecați într-un bol cele 60 grame de drojdie cu 100 mililitri de lapte, trei linguri de făină și o lingură de zahăr până se omogenizează toate aceste ingrediente. Lăsați la crescut aluatul până când își dublează volumul. Timpul de creștere al aluatului poate fi și de o oră, în funcție de cât de încălzită e camera unde stă vasul.

Între timp, pe foc amestecați într-o oală laptele cu zahărul și păstaia de vanilie, până când zahărul se topește complet. Într-un alt vas se amestecă gălbenușurile și se adaugă un praf de sare. Treptat, se adaugă și făina, amestecând continuu. Turnați apoi și laptele în care s-a topit zahărul și s-a dizolvat vanilia și maiaua. Amestecați bine compoziția și adăugați untul, amestecând până se omogenizează toate ingredientele.

Adăugați în acest aluat bucățelele de portocală confiată și coajă rasă de la o lămâie. Acestea îi vor oferi o aroma deosebită cozonacului care va deveni parfumat. Acest aluat trebuie amestecat încontinuu până când se încorporează toate ingredientele și devine elastic și aerat. Noul aluat trebuie lăsat să crească timp de o oră.

Coacerea cozonacului

Cuptorul trebuie să fie încins la 160 grade, iar când cozonacul începe să se coacă, temperatura trebuie coborâtă la 140 grade. Umplutura delicioasă se prepară din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Aceste ingrediente se amestecă până obțineți o compoziție omogenă. Se întinde cu sucitorul aluatul, se pune crema și se rulează.

Rulada pe care o obțineți trebuie tăiată în două, pe lungime. Cele două bucăți pe care le obțineți trebuie împletite și așezate în tava de cozonac. După ce e pus în tavă, cozonacul se unge cu ou și puteți presăra zahăr. Înainte de a băga la cuptor cozonacul, acesta mai trebuie să crească în tavă pentru aproximativ două ore. Apoi se dă la cuptor pentru 45 de minute.

Sursa: Chefi la cuțite

Vine sfârșitul lumii? Un nor de lăcuste a atacat Libanul, un oraș din China a fost acoperit de nisip

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre