Semnele care arată lipsa fierului. Contribuie la formarea oaselor și a dinților

Semnele care arată lipsa fierului. Contribuie la formarea oaselor și a dinților
Fierul este un mineral esenţial pentru buna funcţionare a organismului. El participă la formarea globulelor roşii şi a hemoglobinei, contribuie la formarea oaselor şi a dinţilor. Ce se întâmplă dacă suferi de carență de fier.

Ziua Internaţională a Carenţei de fier, marcată pe 26 noiembrie, atrage atenţia asupra semnelor care arată lipsa fierului, un mineral important din organism.

Semnele care arată lipsa fierului

Fierul este un mineral esenţial pentru buna funcţionare a organismului. El participă la formarea globulelor roşii şi a hemoglobinei, contribuie la formarea oaselor şi a dinţilor şi are un rol în transportul oxigenului în muşchi şi ţesuturi.

Cele mai importante surse de fier sunt ficatul, scoicile, creveţii, carnea roşie şi carnea de pui.

Potrivit statisticilor OMS, carenţa de fier afectează 30% din populaţia lumii, fapt care reduce în aceeaşi proporţie rezultatele şi performanţa muncii fizice.

Carenţa de fier este o problemă de sănătate caracterizată prin faptul că fierul disponibil în organism este insuficient pentru satisfacerea necesarului şi poate fi prezentă cu sau fără anemie.

Foarte mulţi oameni nu recunosc simptomele carenţei de fier, iar obţinerea unui diagnostic corect este o provocare pentru medici.

De unde aflăm că avem lipsă de fier în organism

  • Simptomele pentru o eventuală carenţă de fier sunt oboseala generalizată, de multe ori independentă de anemie.
  • Alte simptome întâlnite sunt unghiile fragile, căderea părului şi sindromul picioarelor neliniştite şi ingestia de materiale non-nutriţionale.
  • Deficitul de fier la persoanele cu deficență cardiac poate fi periculoasă. Unul din doi pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică prezintă deficit de fier.
  • De aceea, cardiacii ar trebuie să se investigheze asupra deficitului de fier şi să îl corecteze conform recomandărilor medicului cardiolog.
  • Carenţa de fier este întâlnită atât în ţările mai puţin dezvoltate şi are o cauză nutriţională, cât şi în cele dezvoltate, în mod special în rândul femeilor care suferă de sângerări menstruale abundente, în rândul vârstnicilor şi a persoanelor cu anumite boli cronice.
  • Conform estimărilor, carenţa a de fier ar afecta 37-61% din pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, 24-85% din pacienţii cu boală renală cronică şi 13-90% din pacienţii cu boli inflamatorii intestinale.

Ce avere lasă Diego Maradona celor 10 copii ai săi