Sirop și dulceață din flori liliac. Două rețete de sezon

Sirop și dulceață din flori liliac. Două rețete de sezon
Știați că florile de liliac sunt comestibile? Superbele flori frumos mirositoare se pot consuma fără nici o problemă. Gospodinele știu să facă dulceață și sirop din flori de liliac.

Florile de liliac sunt folosite în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. Pe vremuri, erau consumate pentru eliminarea paraziților intestinali, dar și pentru tratarea malariei. În secolul al XIX-lea, medicii foloseau florile de liliac pentru tratarea frigurilor.

Dulceață din flori de liliac

Florile de liliac  sunt comestibile. Însă, în afară de ceaiuri, din gingașele flori de liliac se pot face două delicatese, sirop și dulceață. Rețete de sezon. Este o rețetă simplă, dar necesită răbdare.

Ingrediente

  • 300 g petale de liliac
  • 800 g zahăr
  • 1,2 l apă
  • zeamă de la 1/2 lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilat.

Mod de preparare

  • Toate petalele se spală și se lasă la scurs pe un prosop de bucătărie.
  • Apa cu zahărul se pun la fiert într-o cratiță până la topirea totală a zahărului. Se adaugă petalele frecate cu zeamă de lămâie, zahăr vanilat, iar întreaga compoziție se lasă la fiert o oră.
  • Când are consistența de dulceață, compoziția se toarnă în borcane sterilizate și bine închise.
Siropul din flori de liliac este foarte aromat

Sirop din flori de liliac. Rețeta

Se prepară ca orice alt sirop. Merită!

Ingrediente

  • un litru de apă
  • 750 grame de zahăr tos
  • 60 de grame de flori de liliac
  • zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

  • Se spală ramurelele cu florile de liliac sub jet de apă cât să se ducă praful și alte impurități, musafiri nedoriți.
  • Le lăsăm să se usuce natural și apoi desprindem doar floarea, nu și părțile verzi ale acesteia.
  • Punem 750 de grame de zahăr într-un litru de apă și îl lăsăm să fiarbă la foc mic până când zahărul se topește și siropul se îngroașă.
  • Când siropul începe să se îngroașe adăugăm florile de liliac. Amestecăm și mai dăm două-trei clocote după care oprim focul.
  • Adăugăm zeamă de lămâie, acoperim vasul în care a fiert și lăsăm la infuzat până a două zi.
  • A două zi scoate florile de liliac din sirop și le stoarcem ușor. Dacă nu vrem să le mai folosim, colectăm siropul într-un alt vas pe care îl punem iarăși pe foc.
  • Între timp sterilizam și sticlele în cuptor.
  • Dăm siropul într-un clocot și așa fierbinte îl punem în sticlele sterilizate și așezate pe o suprafață metalică (pentru a nu se crapă).
  • După ce le umplem, le închidem capacele și le invelim cu o pătură pentru a se răci lent.

Dulceață din flori de soc. O rețetă de dulceață foarte aromată

Dulceaţă și gem de morcovi. Rețete inedite

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri