Simona Ionescu / Redactor Șef

5 minute de muzică clasică în fiecare zi

5 minute de muzică clasică în fiecare zi
În fiecare zi a lunii octombrie, Radio România Muzical aduce muzica clasică în cele mai neașteptate locuri.  Muzica va răsuna în hipermarketuri, mall-uri,  librării, muzee, sedii de firme.

5 minute de muzică clasică în fiecare zi, prin înregistrări ce aparțin unor foarte cunoscuți muzicieni români, multe dintre ele având în prim plan soliștii și Orchestrele Radio România: violoniștii Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio.

Printre ele figurează, de asemenea, și înregistrări ce au în prim plan tineri muzicieni afirmați la nivel internațional cum sunt violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului George Enescu, ediția 2020/2021 și violoncelistul Andrei Ioniță, cu o evoluție din recitalul “Moștenitorii României muzicale” susținut pe 13 iunie 2021 la Sala Radio. Nu lipsesc nici înregistrări cu celebri dirijori români: Cristian Măcelaru și Cristian Mandeal, din concerte de dată recentă.

5 minute de muzică clasică în fiecare zi

Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” are o istorie neîntreruptă de 11 ani în spații neconvenționale din întreaga țară.

Amintim că prima ediție a avut loc în octombrie 2010. De atunci, pe parcursul lunilor martie și octombrie, în fiecare zi, publicul a avut șansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice, în spații neașteptate. Aceste audiții au fost întâmpinate pozitiv atât de clienții, cât și de angajații partenerilor proiectului. În cadrul aceluiași proiect, de-a lungul timpului au fost organizate și concerte cu muzicieni români. Și acestea s-au bucurat de un deosebit succes de public.

Program național de culturalizare a elevilor

Din 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este și program național în școlile din România.  În ultimul an școlar, 2020 – 2021, la acest program au participat aproape 230.000 elevi din București și alte 31 județe din țară.

Și în acest an școlar proiectul continuă în școli. Va debuta pe 11 octombrie 2021. Elevilor le sunt propuse spre audiție, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoțite de explicații legate de compozitori și interpreți.
Mai multe informaţii despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde pot fi ascultate atât piesele propuse în spațiile neconvenționale, cât și cele propuse elevilor din școli.

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect inițiat și organizat de Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical. Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, poate fi ascultat în FM (97.6 și 104.8) sau live online.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre