Simona Ionescu / Redactor Șef

Cartea verii pentru copii mici și (mai) mari

Cartea verii pentru copii mici și (mai) mari
O carte „spectacol” pentru copii, dramaturgie în versuri, este cea mai nouă revelație a pieței literare din România. Acțiunea se desfășoară „în Strămoșia Blajinilor, sub pavăza Lunii, în ciuda Ruptului Pământului, în două acte. O piesă de teatru stradală pentru care ai nevoie doar de imaginație de copil, glas de rostit în vers și inima descheiată”, după cum spune însuși autorul.

Volumul „Durdulucă în strămoșia Blajinilor”, apărut sub semnătura ROC la Libris Editorial, Brașov 2020, este o carte teatru – basm pentru toți copiii, adică și pentru cei trecuți de vârsta copilăriei, dar care, sufletește, așa se simt. Personajele vin dintr-un univers fantastic, dar familiar: Durdulucă, Băbuț Blajinul, Moșneguța, Spurca, Zân de Seară, Vântul în culori.

Povestea relatează cum „Durdulucă și ai săi tovarăși au smuls din vraja Hârcii pe Ila cea sprințară”, în Ținutul Blajin. Poate vă întrebați cum e acesta. Ne explică însuși autorul, pe blogul său: „Fiecare ține în buzunarul secret poveștile cu care a crescut. Balaurii pe care i-a învins în gând. Mările pe care le-a traversat cu corăbiile imaginare. Munții prin care s-a întrecut cu vrăjitoarele.


Iubita lui Ronaldo, imagini incendiare de pe yachtul de 20 de milioane de euro

Katie Price s-a luptat singură pentru viața fiului său


Furtunile pe care le-a îmblânzit cu o crenguță magică crescută lângă un izvor fermecat. Sau doar curtea în care se sfătuia cu cățelul cel înțelept, vorbitor al tutror limbilor insectelor. Să nu-mi spuneți că această lume nu există. Nici voi nu credeți așa ceva. Să-i spunem… „strămoșia blajinilor”. Pentru că în acest ținut totul este vechi și neschimbat de când lumea. Cu toții ne naștem prima dată pe acest tărâm”.

Cu această carte, autorul stârnește imaginația și îi dă frâu liber, ținând, copiilor, adevărate lecții din înțelepciunea oamenilor mari. Și tot el, ne spune, versificat, cine e eroul principal al poveștii: „Durdulucă – un băiețel cu dor de ducă, cam năzdrăvan și… cât o nucă”.

ROC este Remus Octavian Câmpean, de profesie matematician, absolvent al Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, cu un doctorat în matematică, care a predat vreme de doisprezece ani la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, în prezent activând în mediul privat. Botoșănean prin naștere, acesta scrie deopotrivă proză și versuri. A debutat, anul trecut, cu volum de proză „Abandon”.

Sursa foto: Facebook și Rocade

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre