Premiile UCIN sunt un bun reper pentru a ști care sunt lungmetrajele ce merită neapărat să fie căutate și urmărite. Acestea pot fi vizionate în sălile de cinema, iar unele vor ajunge, probabil, și pe canalul de streaming Netflix.
Juriul, format din profesioniști în domeniu – Manuela Cernat, Miruna Berescu, Lia Bugnar, Vlad Păunescu și Andrei Zincă – a avut misiunea deloc ușoară de a selecta câștigătorii ediției din acest an a Galei. În cadrul galei, Tudor Giurgiu a primit Premiul de Regie „Lucian Pintilie”, dar și premiul anual pentru film oferit de Asociația Criticilor și Filmologilor din cadrul UCIN. Același premiu i-a fost acordat, ex aequo, și lui Radu Jude, pentru filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”.
Lungmetrajele de neratat
Filmul „Spre Nord”, regizat de Mihai Mincan, a fost desemnat marele câștigător al Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor 2024. De asemenea, Trofeul special al juriului a fost acordat lui Radu Jude pentru filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”.
Documentarul TVR „Fenomenul Piața Universității – am scăpat de comunism pe cont propriu”, realizat de Răzvan Butaru, a fost premiat la categoria film de televiziune. Filmul, realizat la aproape 35 de ani de la Mineriada din 13 – 15 iunie 1990, care a zguduit România, atrage atenția asupra istoriei noastre recente.
„Cred că este primul film despre evenimentele din Piața Universității realizat după cel al lui Stere Gulea și cred că, într-adevăr, ne aducem aminte cam greu de ceea ce a fost atunci. A fost cel mai important fenomen și, de fapt, a fost o continuare a Revoluției. Generațiile tinere ar trebui să știe ce a fost în urmă, pentru că, dacă nu-ți cunoști istoria, n-ai cum să mergi mai departe sau mergi, dar mergi așa, în necunoștință de cauză și la întâmplare”, a spus Răzvan Butaru, realizator TVR.
Lista scurtă a câștigătorilor Premiilor UCIN 2024
– Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor – „Spre Nord”, regia Mihai Mincan
– Premiul Special al Juriului – „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, regia Radu Jude
– Premiul pentru Regie „Lucian Pintilie” – Tudor Giurgiu pentru filmul „Libertate”
– Premiul pentru scurtmetraj de ficțiune – Alma Buhagiar pentru filmul „Educație sentimentală”
– Premiul pentru film documentar – „Playback”, regia Iulia Rugină
– Premiul pentru film de animație – Ion Octavian Frecea pentru filmul „Promisiunea”
– Premiul pentru film de televiziune – „Fenomenul Piața Universității – Am scăpat de comunism pe cont propriu”, regia Răzvan Butaru
– Premiul de debut Opera Prima „Alexandru Tatos” – Carla-Maria Teaha pentru filmul „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin?”
– Premiul Speranțe cinematografice – Daniel Bâliș pentru rolul Nicu din filmul „Warboy”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook