Simona Ionescu / Redactor Șef

Doar vaccinații vor merge la Untold și Neversea. Noile măsuri au fost anunțate

Doar vaccinații vor merge la Untold și Neversea. Noile măsuri au fost anunțate
Festivalurile Untold și Neversea se vor desfășura, în 2021, după ce anul trecut au fost anulate din cauza pandemiei. Au fost luate însă decizii radicale.

Doar vaccinații vor merge la Untold și Neversea. Anunțul a fost făcut, joi, de vicepremierul Dan Barna. Acesta a transmis că în România vor putea fi organizate evenimente cu număr mare de persoane, precum concertele și festivalurile, însă doar în anumite condiții.

„1 iunie vine cu niște relaxări. Cifrele se îmbunătățesc. E un lucru bun. Una din ele e cea pe care am susținut-o acum cîteva zile, de a avea concerte, evenimente, festivaluri cu număr mare de oameni. Condiția e ca acele persoane să fie vaccinate. E un lucru firesc și normal. Avem un acord de la CNSU și avem un acord și în Guvern, care permite un număr mare limitat la capacitatea spațiului. Condiționat este ca persoanele respective să fie vaccinate”, a spus Barna la Digi 24.

Directorul Untold a criticat atitudinea autorităților

În urmă cu patru zile, Edy Chereji, director al Festivalului Untold, posta un mesaj pe Facebook și își arăta nemulțumirea față de atitudinea autorităților. „Încep postarea prin a vă spune că nu am nimic cu Biserica. De fapt, cu nici o biserică. Foarte bine că se organizează pelerinaje. Nu e primul și nici nu va fi ultimul, pe timp de pandemie. Dar nu am cum să nu fiu deranjat de dubla măsură cu care ne tratează autoritățile.

Care e diferența, ca organizare, între pelerinajul de azi și un festival? Ai zice că e vorba tot de zeci de mii de oameni la un loc, tot aer liber, tot pandemie. Dacă astfel de evenimente se pot organiza, azi, în luna mai, nu ar fi normal ca autoritățile să înțeleagă că evenimente serioase, organizate după norme dovedite științific, care reduc spre zero riscurile de transmitere Covid19, ar trebui permise măcar începând cu luna august?

Nu e revoltător pentru noi, cei care venim cu cele mai riguroase norme și soluții, plătim taxe și impozite, să fim restricționați pe motiv că încă nu este sigur să organizezi evenimente cu mai mult de 500 de persoane, dar în același timp să stăm și să ne uităm la imagini cu zeci de mii de oameni, participând la un pelerinaj?”, scria directorul Untold.

Anunțul lui Barna. Doar vaccinații vor merge la Untold și Neversea

„Cifrele referitoare la răspândirea pandemiei şi la numărul de persoane afectate continuă să se îmbunătăţească şi asta este o veste foarte bună. Una dintre ele este cea pe care am susţinut-o şi eu acum de câteva zile. Aceea legată de posibilitatea de a avea concerte, festivaluri, evenimente cu un număr mare de oameni. Nu doar cu acele limitări care exista in prezent, condiţia fiind însă ca acele persoane să fie vaccinate. Este un lucru firesc, normal”, a explicat vicepremierul.

Întrebat dacă ar putea avea loc Untold la Cluj, Festivalul de Teatru de la Sibiu sau alte asemenea evenimente, Barna a spus: „Exact aceasta este vestea, într-adevăr. În momentul de faţă avem un acord dinspre CNSU şi va fi şi în şedinţa de Guvern de astăzi această reglementare care permite unui număr mare limitat la capacitatea firească a spaţiului, dar condiţia este ca persoanele respective să fie vaccinate”.

În şedinţa de Guvern de joi după-amiază Executivul ar putea să decidă măsurile de relaxare ce urmează a fi aplicate de la 1 iunie.

Irinel Columbeanu și-a reluat vechile obiceiuri. Femei, mașini scumpe și restaurante de lux

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre