CODA realmente a scris istorie duminică seară la cea de-a 94-a gală a premiilor Oscar, decernate de Academia de film americană. Filmul e primul lungmetraj produs de o platformă de streaming care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, informează Variety. Premiul e un exemplu al schimbării care s-a produs în timpul pandemiei izbucnite în urmă cu doi ani.
Filmul spune povestea adolescentei Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie afectată de surditate. Acesta chiar a folosit actori surzi și a fost lăudat de critici pentru sensibilitatea sa. CODA s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Troy Kotsur) şi „cel mai bun scenariu adaptat” (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).
Apple TV a luat-o înaintea producătorilor de film cu istorie
CODA a fost lansat de Apple TV Plus, serviciul de streaming al grupului Apple, apărut cu doar trei ani în urmă, ca parte a valului de platforme online similare care au fost create pentru a face concurenţă gigantului Netflix. Și Netflix, în cursa pentru Oscar, a avut înscrise la categoria „cel mai bun film” pelicule precum satira „Don’t Look Up” şi westernul „The Power of the Dog”.
SF-ul Dune a luat cele mai multe premii
Așa cum era de așteptat, adaptarea ambiţioasă a romanelor lui Frank Herbert în seria literară omonimă, a adunat cele mai multe premii. Dune s-a impus la şase categorii tehnice: „cele mai bune efecte vizuale”, „cel mai bun sunet, „cea mai bună coloană sonoră”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună imagine” şi „cea mai bună scenografie”.
View this post on Instagram
The Power of the Dog, care primise cele mai multe nominalizări în acest an, 12, s-a impus doar la categoria „cea mai bună regie”, prin intermediul cineastei Jane Campion. Cineasta neozeelandeză a devenit cea de-a treia femeie care a câştigat Oscarul pentru regie, după Chloe Zhao (Nomadland) şi Kathryn Bigelow (The Hurt Locker).
Filmul japonez Drive My Car a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internaţional, confirmându-şi statutul de mare favorit al acestei categorii.
Will Smith a urcat pe scenă şi l-a pălmuit pe Chris Rock
Gala premiilor Oscar 2022 a bifat o serie de premiere, care au fost intens comentate pe reţelele de socializare. Will Smith a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal datorită evoluţiei sale din filmul King Richard, îl care îl interpretează pe Richard Williams, tatăl şi antrenorul jucătoarelor de tenis Venus şi Serena Williams.
View this post on Instagram
Noaptea trecută, Will Smith a urcat pe scenă şi l-a pălmuit pe Chris Rock, după ce starul de comedie făcuse o glumă pe seama soţiei lui, actriţa Jada Pinkett Smith, spunând că abia aşteaptă să o vadă într-o continuare a filmului G.I. Jane. Jada Pinkett Smith apare în public cu craniul complet ras începând de anul trecut, după ce a anunţat că suferă de alopecie.
Mesajul premiantei: „Ne confruntăm cu o legislaţie discriminatorie şi plină de bigotism”
Jessica Chastain a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretarea din filmul The Eyes of Tammy Faye, în care a jucat-o pe teleevanghelista americană Tammy Faye Bakker. În discursul ei de acceptare a premiului, Jessica Chastain a evocat sprijinul public oferit de Tammy Faye Bakker bărbaţilor gay şi pacienţilor cu HIV într-o perioadă în care mulţi membri ai comunităţii evanghelice nu îi împărtăşeau aceste opinii.
View this post on Instagram
„Sinuciderea este una dintre cauzele principale de deces în Statele Unite. Afectează multe familii. A afectat-o şi pe familia mea. Şi îi afectează în special pe membrii comunităţii LGBTQ, care, adeseori, simt că nu îşi au locul în această lume. Ne confruntăm cu o legislaţie discriminatorie şi plină de bigotism în ţara noastră, al cărei unic scop este acela de a ne diviza şi mai mult. Sunt comise violenţe şi crime motivate de ură asupra unor civili nevinovaţi în lumea întreagă. Şi în vremuri precum acestea, mă gândesc la Tammy şi mă simt inspirată de ea”, a declarat Jessica Chastain.
Premiere de Oscar
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câştigat de Ariana DeBose, interpreta personajului Anita din musicalul West Side Story. Aceasta a fost prima actriţă afro-latino şi queer care a câştigat un premiu Oscar.
Troy Kotsur a făcut şi el istorie, devenind al doilea artist surd din istoria galelor Oscar care a câştigat un trofeu, impunându-se la categoria „cel mai bun actor în rol secundar”, graţie interpretării sale din filmul CODA. „Dedic acest premiu comunităţii surzilor, comunităţii CODA şi comunităţii persoanelor cu dizabilităţi. Acesta este momentul nostru@, a declarat Troy Kotsur pe scena galei Oscar.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook