Simona Ionescu / Redactor Șef

Muzeul TNB vă invită să aflaţi povestea costumului care a marcat destinul unui mare actor: Aristide Demetriade în Hamlet

Muzeul TNB vă invită să aflaţi povestea costumului care a marcat destinul unui mare actor: Aristide Demetriade în Hamlet
Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului. Teatrul Național din București a pregătit ceva special pentru iubitorii scenei.

După un an de la vernisajul din 2023 al  expoziţiei „Regina Maria la teatru”, la Muzeul Teatrului Naţional „I. L. Caragialeˮ din Bucureşti va avea loc un nou eveniment ce se va desfăşura chiar în ziua în care se celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Adică astăzi, miercuri, 27 martie 2024, începând cu ora 17.00.
De această dată, evenimentul se focalizează pe figura marelui actor Aristide Demetriade (1872-1930) şi, mai precis, pe costumul pe care acesta l-a purtat în spectacolul Hamlet jucat pe scena Naţionalului, de la premiera din 1912 până în 1930. Costumul reprezintă şi piesa cea mai recent restaurată a Muzeului TNB.

Aristide Demetriade
Aristide Demetriade, actorul care l-a jucat pe Hamlet într-un costum care are o poveste în spate

Costumul lui Hamlet, dar și alte obiecte de artă

Actorul Marius Bodochi, Directorul artistic al Teatrului Naţional I.L. Caragiale, va prezenta cu acest prilej povestea acestui costum ce păstrează o semnificaţie specială pentru destinul artistic al lui Aristide Demetriade. O poveste din care fac parte: rolul Hamlet, un costum cumpărat de la Berlin și demisia unui mare actor, refuzată de director. Povestea se anunţă interesantă și condimentată cu diverse întâmplări din vremea aceea, ilustrată cu scrisori și alte mărturii legate de dorința lui Demetriade de a juca rolul prinţului danez, în competiție cu alți actori ai vremii.

Primul spectacol în care apare Demetriade în rolul lui Hamlet are loc la 21 decembrie 1912, când la direcția Teatrului Național se afla Alexandru Davila. Premiera spectacolului avusese loc cu un an înainte, în 1911, dar cu C.I. Nottara şi Tony Bulandra în rolul Hamlet.

Alte obiecte din Muzeul TNB amintind de Aristide Demetriade în Hamlet, rol care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generaţiei sale, sunt tabloul semnat de Iosif Iser din 1918, precum şi un bust semnat de Corneliu Medrea.

Parteneriatul cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – desfăşurat în cadrul proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din Colecția Muzeului TNB” – a fost reluat, anunţă Mihaela Verman, muzeograf şi Beatrice Păruş, restaurator. Prin urmare, la un an distanță de la încheierea perioadei de implementare, au fost restaurate încă două piese din colecția de costume de scenă a Muzeului TNB.

Program de vizitare și bilete la Muzeul TNB

Dacă v-am făcut curioşi, vă așteptăm la Muzeul TNB la acest eveniment, sau în cadrul vizitelor ghidate, de marți până vineri – după programul afișat pe muzeultnb.ro sau calendar TNB.

Pentru a participa la evenimentul din 27 martie 2024, vă invităm să achiziţionaţi unul din ultimele bilete disponibile, fie de la Casa de bilete a teatrului, fie online – pe Bilet.ro. Preţul unui bilet online este de 10 RON.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre