Simona Ionescu / Redactor Șef

Naționalul timișorean invită publicul la teatru de 1 Decembrie. Se oferă și locuri gratuite

Naționalul timișorean invită publicul la teatru de 1 Decembrie. Se oferă și locuri gratuite
De Ziua Națională, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara invită publicul să celebreze cultural. Mai mult, un număr de 40 de locuri sunt acordate gratuit, doritorilor, la cele trei spectacole programate cu această ocazie.

„Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți, la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează Unirea acelor români și a tuturor teritoriilor legate de dânșii cu România”, acestea sunt cuvintele cu care începea Rezoluția Adunării Naționale de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918.

Unirea Regatului României cu Ardealul și Bucovina sub Ferdinand I, „Întregitorul de țară”, alături de Regina Maria, cea care va determina doi ani mai târziu recunoașterea internațională a hotărârilor luate la Alba-Iulia,  deschidea țării o poartă pentru viitor.

Cu gândul la acest eveniment de importanță majoră, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește Ziua Națională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”, prin care toate instituțiile din subordinea Ministerului Culturii își prezintă programul aniversar.

„Teatrul a fost și rămâne o voce esențială a identității României, parte a fibrei ei, prin dramaturgia națională și, de asemenea, prin actualitatea și acuitatea cu care aduce pe scenă marile teme și dileme ale societății”, transmit reprezentanții Naționalului timișorean.

Naționalul timișorean oferă locuri gratuite ila spectacolele dedicate Zilei Naționale

Teatrul Național din Timișoara, instituție publică de spectacol aflată în subordinea Ministerului Culturii, reflectă prin spectacolele sale identitatea națională în frumusețea diferențelor, influențelor, tradițiilor, religiilor, etniilor care o compun. Astfel, vineri, 1 decembrie 2023, de la ora 19, la Studio UȚU va avea loc comedia O noapte furtunoasă. Un exercițiu, un spectacol care, în adaptarea și cu semnătura regizorală a Adei Lupu Hausvater, reia într-o formulă proaspătă, modernă, celebra poveste  a lui I.L. Caragiale.

Vineri, 1 decembrie 2023, de la ora 19, la Studio UȚU va avea loc comedia O noapte furtunoasă. Un exercițiu, un spectacol de Ada Lupu Hausvater

Seria spectacolelor pe care Teatrul Național le dedică Zilei Naționale a României în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”, organizat de Ministerul Culturii prin instituțiile din subordine, continuă sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 18, la Sala Mare, unde va avea loc spectacolul-eveniment Exod, în regia lui Oskaras Koršunovas, o fabuloasă și neașteptată poveste despre șansa la identitate personală în spațiul exilului.

Sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 18, la Sala Mare, Teatrul Național Timișoara prezintă spectacolul-eveniment Exod, în regia lui Oskaras Koršunovas

Cel de-al treilea spectacol cu care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește 105 ani de la Marea Unire se reîntoarce la teatrul lui Caragiale. Astfel, marți, 5 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare va avea loc spectacolul Conul Leonida față cu Reacțiunea, în regia lui Felix Alexa, un spectacol modern despre absurdul burlesc al demagogiei dintotdeauna, până azi.

Marți, 5 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare va avea loc spectacolul Conul Leonida față cu Reacțiunea, în regia lui Felix Alexa

Cele trei spectacole dedicate Zilei Naționale a României se înscriu în seria evenimentelor organizate de Ministerul Culturii. Prin înscrierea la adresa de email office@tntm.ro, primii 40 de spectatori vor primi gratuit câte un loc la oricare dintre cele trei spectacole cuprinse în cadrul acestei sărbători.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre