Film de acţiune la Duminica filmului românesc, de la TVR 2.
Azi, 23 august, de la ora 20:10, telespectatorii sunt invitaţi să vizioneze prima coproducție cinematografică româno-poloneză, „Trenul de aur”, un film despre război, cu spioni şi urmăriri spectaculoase.
„Trenul de aur”, filmul din anul 1986 regizat de Bohdan Poręba, are acţiunea în pragul celui de-al Doilea Război Mondial şi descrie un eveniment real petrecut în anul 1939: drumul parcurs de tezaurul Poloniei prin România, pentru a-l pune la adăpost de armatele germane care invadaseră Polonia.
În rolurile principale au fost distribuiţi actori polonezi și români, iar personajele vorbesc în șase limbi: poloneză, franceză, română, germană, engleză și greacă. Din distribuţie fac parte actorii Wacław Ulewicz (Maiorul Bobruk), Ewa Kuklińska (Renata), Arkadiusz Bogusław Bazak (Lang), Jolanta Grusznic (Halina) şi Tomasz Zaliwski (Górski), din partea poloneză, respectiv Mitică Popescu (Comisarul Munteanu), Dan Condurache (Lăzărică), Gheorghe Cozorici (Armand Călinescu), Silviu Stănculescu (Grigore Gafencu), Mircea Albulescu (Gheorghe), Valentin Uritescu (Panait), Constantin Dinulescu (Directorul Băncii Naţionale a României), Valentin Teodosiu (Wilhelm Fabricius) şi Corneliu Gîrbea (Androne), din partea română. Premiera filmului a avut loc la 2 martie 1986 în Polonia, respectiv la 16 martie 1987 în România, unde a vândut 2.376.136 de bilete în cinematografe.
Iniţial, rolul principal, comisarul român care avea sarcina păzirii convoiului feroviar polonez în timpul tranzitării României, trebuia să fie interpretat de Sergiu Nicolaescu, care urma să îl întruchipeze încă o dată pe comisarul Moldovan. Sergiu Nicolaescu era însă ocupat în acea vreme cu filmările la „Noi, cei din linia întâi” și nu a putut participa. Astfel, numele comisarului a fost schimbat din Moldovan în Munteanu, iar rolul a fost atribuit actorului Mitică Popescu. Acesta nu cunoștea limba franceză și a trebuit să învețe textul pe de rost. Mai mult, nu a putut beneficia de un cascador, persoana propusă nefiind acceptată şi a trebui să-și realizeze singur cascadoriile: a alergat între trenuri și a sărit peste vagoane aflate în mișcare. Iată ce amintiri are de la filmări!
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook