Filmul „Potemkiniştii” a fost selectat în competiţia de scurtmetraje din cadrul celei de-a 54-a ediţii a Quinzaine des Realisateurs, o secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, au anunţat miercuri organizatorii acesteia.
Radu Jude este unul dintre cei mai prolifici şi mai apreciaţi regizori din cinematografia română contemporană. În vârstă de 45 de ani, bucureșteanul a absolvit Universitatea Media – Secţia Regie Film şi a lucrat ca asistent de regie pentru lungmetraje ca „Amen” (2002), în regia lui Costa Gavras, şi „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu.
El a regizat numeroase scurtmetraje şi lungmetraje ce au fost selectate în festivaluri cinematografice importante. De asemenea, și-a pus în palmares premii foarte importante, inclusiv Ursul de Argint (câştigat la Berlinala din 2015 cu lungmetrajul „Aferim!”) şi Ursul de Aur ( Berlinala din 2021 cu lungmetrajul ‘„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”). De asemenea, Radu Jude a regizat și spectacole de teatru, debutul spu în această ipostază fiind la Teatrul Național din Timișoara, cu spectacolul „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman, în 2016.
„Potemkiniștii” concurează cu alte nouă filme străine
În competiţia de scurtmetraje care vor fi proiectate în ediţia din acest an a secţiunii Quinzaine des Realisateurs vor fi proiectate 10 producţii cinematografice:
„Aribada”, de Simon(e) Jaikiriuma şi Natalia Escobar, „As Time Passes”, de Jamil McGinnis, „Beben”, de Rudolf Fitzgerald-Leonard, „Des Jeunes Filles Enterrent Leur Vie”, de Maite Sonnet, „Happy New Year, Jim”, de Andrea Gatopoulos, „Jitterburg”, de Ayo Akingbade, „Maria Schneider, 1983”, de Elisabeth Subrin, „Potemkiniştii”, de Radu Jude, „Stagind Death”, de Jan Soldat, şi „The Spiral”, de Maria Silvia Esteve.
Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes. Competiția a fost înfiinţată în 1969 de Societe des realisateurs de films (SRF) după evenimentele din mai 1968, care au determinat anularea celebrului festival de pe Croazetă.
Programul acestei secţiuni conţine scurtmetraje, lungmetraje şi documentare regizate de cineaşti mai puţin cunoscuţi, dar aparţinând tuturor genurilor cinematografice. Trebuie amintit că secțiunea Quinzaine des Realisateurs a permis descoperirea unor artişti deosebit de talentaţi, precum George Lucas, Ken Loach, fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Michael Haneke şi Spike Lee. Cea de-a 54-a ediţie a secţiunii Quinzaine des Realisateurs va avea loc în perioada 18 – 27 mai 2022.
Sursa foto: Adrian Pîclișan / TNTm
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook