Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii fac festival în America. Este cel mai mare

Românii fac festival în America. Este cel mai mare
Legătura dintre România și America este una de tradiție, iar comunitatea românească din această țară e mare și importantă. Să nu uităm că una din cele mai bogate femei de afaceri din America e româncă, Anastasia Soare, că avem actori – vedetă la Hollywood etc.

Românii fac festival în America, deși azi este o zi agitată acolo după atentatul asupra lui Donald Trump. Ambasada României a anunțat zilele trecute că are loc cel mai mare festival românesc din America. Acesta e dedicat celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA și e găzduit pe cea mai populară esplanadă a capitalei americane, Washington. Astăzi este ultima zi a festivalului.

Timp de trei zile americanii, românii și nu numai ei, au avut parte de spectacolele de dans și concerte, expoziții, degustări de bucate tradiționale și vin. În premieră, au loc demonstrații meșteșugărești de sculptură în lemn, olărit și de țesut.

„Weekendul românesc de la Washington” / „Romanian Weekend at The Wharf” este cel mai așteptat eveniment românesc din America

Ambasada României în S.U.A. și Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și cu sprijinul mai multor parteneri locali, au organizat, în perioada 12 – 14 iulie 2024, la Washington, cea de-a treia ediție a „Weekend-ului românesc de la Washington” / „Romanian Weekend at The Wharf”.

Acesta e cel mai mare proiect de diplomație culturală al României în Statele Unite, dar și cel mai mare festival românesc din America. Conceput ca un eveniment caleidoscopic, de largă adresabilitate, proiectul se înscrie în programul anual inițiat și coordonat de Ambasada României „România – SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice. De 20 de ani împreună sub umbrela NATO”.

Românii fac festival în America, al treilea an consecutiv

Weekend-ul românesc de la Washington” a propus publicului o ofertă culturală diversă, atractivă, punând accentul pe unicitatea și spectaculosul culturii tradiționale românești, pentru care există un mare interes în rândul americanilor. Astfel, publicul se va putea bucura de concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziții de cărți românești traduse în limba engleză, demonstrații meșteșugărești, activități pentru copii, expoziții de haine și bijuterii inspirate de arta tradițională.

Pe toată durata evenimentului, participanții vor fi invitați la degustări de mâncare tradițională românească și vin. Evenimentul se va desfășura pe eleganta esplanadă The Wharf, una dintre cele mai populare și în vogă zone din Washington, D.C., situată pe malul râului Potomac, nu departe de Capitoliu. Accesul va fi gratuit, iar evenimentele se adresează tuturor vârstelor.

Oferta festivalului e diversă, accesul e gratuit

Mai mulți artiști români și româno-americani, care acoperă diferite zone și expresii culturale, vor performa pe durata „Weekend-ului românesc de la Washington”. Este vorba de: Simion-Bogdan Mihai și Lăutarii de Mătase, Paula Hriscu, Vox Maris Chicago, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și Ansamblul „Dănțăușii din Groși”, Ansamblul de Dansuri Folclorice „Carpathia”, Andreea Rebăltescu.

Festivalul are loc pe esplanada The Wharf, una dintre cele mai populare și în vogă zone din Washington, D.C. (Instagram)

Totodată, pe parcursul celor trei zile, de vineri până duminică, spectacolele de dans și concertele vor fi completate de o serie de lecturi performative, în cadrul unei serii derulate de organizația româno-americană „Bucharest Inside the Beltway” din Denver, Colorado, avându-le protagoniste pe Lady Godiva, Adela Sinclair, Domnica Rădulescu și Cristina Afodorcei, conform comunicatului Ambasadei României.

În corturile special amenajate, vor expune creații vestimentare contemporane inspirate de portul popular cunoscutul designer român Izabela Mandoiu și cercei de inspirație folclorică brandul UNA peste alta. De asemenea, vor avea loc și demonstrații de olărit susținute de maestrul olar Vasile Chira din Cărbunari, demonstrații de sculptură în lemn oferite de meșterul Ioan Bârsan și demonstrații de țesut susținute de Mărioara Dobrican.

Degustare de bucate românești și celebrarea iei

În paralel, vor putea fi vizitate: o expoziție de cărți semnate de autori români și româno-americani, publicate recent; o expoziție interactivă de costume populare prezentate de colecționarul Bogdan Banu; un stand de prezentare a ofertei de etno-turism și turism cultural din România. Nu în ultimul rând în festival se regăsesc standuri cu produse și vinuri românești, care pot fi degustate.

Sâmbătă, 13 iulie, a fost marcată și Ziua Universală a Iei printr-un eveniment special realizat în cadrul festivalului cu ajutorul organizației Romanians of DC. În capitala americană, admiratori (și purtători) ai iei proveniți din SUA, România și Republica Moldova se vor aduna pe scena de la The Wharf pentru a citi Proclamația emisă de primarul din Washington în onoarea superbelor ii românești.

Sursa foto: Facebook / Consiliul Județean Maramureș, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre