Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire incredibilă a cercetătorilor. Primii oameni au ajuns în America cu 7000 de ani mai devreme decât se credea

Descoperire incredibilă a cercetătorilor. Primii oameni au ajuns în America cu 7000 de ani mai devreme decât se credea
Cronologia privind momentul în care oamenii au ajuns pentru prima dată în America a fost învăluită în mister, schimbându-se cu mii de ani de o parte și de alta. Un cercetător schimbă datele problemei, după ultimele descoperiri.

Unelte antice găsite în Maryland arată că primii oameni au ajuns în America cu 7.000 de ani mai devreme decât se credea, susține un cercetător.

Unelte care datează de peste 22.000 de ani

Un geolog de la Smithsonian Institution crede că a descoperit noi dovezi în Maryland, care ar putea rescrie istoria. Darrin Lowery a descoperit 286 de artefacte în Golful Chesapeake, cel mai vechi dintre ele fiind încorporat în cărbune care datează de peste 22.000 de ani. Cu cel puțin 7.000 de ani mai devreme decât ceea ce oamenii de știință cred că a fost momentul în care oamenii au populat inițial America.

Lowery și echipa sa au efectuat săpături pe Insula Parsons timp de peste un deceniu, găsind unelte de piatră antice în straturi de sedimente care au fost datate prin studierea polenului și a microfosilelor conservate.

Până acum se credea că primii oameni au ajuns în America cu 15.000 de ani în urmă

Principala teorie a „Marii Migrații” este că oamenii au traversat din Asia, apoi au trecut peste podul Strâmtorii Bering și au ajuns în SUA în urmă cu aproximativ 15.000 de ani. Se crede că traseul călătoriei lor a fost îndreptat spre sud, deoarece oamenii de știință au descoperit vârfuri de proiectil din piatră, cunoscute sub numele de vârfuri Clovis, care au deschis drumul.

Ideea provine din studiile genetice ale strămoșilor nativilor americani, dar cele mai recente dovezi s-au bazat pe unelte făcute de om care, potrivit lui Lowery, fac din Maryland un punct Clovis.

Cercetătorul investighează insula de când avea vârsta de 9 ani

Lowery a declarat pentru Washington Post că investighează insula de 78 de acri de când avea nouă ani, când a găsit pentru prima dată unelte antice din silex în timp ce se plimba de-a lungul țărmului.

El și echipa sa au descoperit prima dovadă a oamenilor antici în 2013, când au descoperit o unealtă preistorică de piatră în formă de frunză care ieșea dintr-o stâncă. Unealta a fost reperată într-un strat întunecat, care s-a dovedit a fi un sediment vechi de peste 20.000 de ani. Ulterior, geologicii au revenit pentru a cerceta insula de încă 93 de ori și au descoperit alte unelte.

„Ultimul maxim glaciar”

Urme din America de acum 22.000 de ani. Sursă foto: Daily mail

Mostrele de sedimente au fost apoi trimise la laboratoare pentru analiză, permițând cercetătorilor să creeze o cronologie geologică, potrivit unui manuscris postat de Lowery. Acesta a declarat că uneltele au fost apreciate în date ca făcând parte din „ultimul maxim glaciar”, cea mai recentă perioadă cea mai rece din Epoca Glaciară. Dar care fi modul în care oamenii timpurii au ajuns în Maryland, au fost strămoși ai nativilor americani și acum mai multe valuri de migrație au existat în istoria Americii? – s-a pus întrebarea.

Urmele de pași din New Mexico, făcute acum 23.000 de ani, ar putea fi primele dovezi ale activității umane în Americi

Insula Parsons Island se numără printre siturile pre-Clovis din ce în ce mai multe, deoarece „Clovis First” a fost susținută de zeci de ani, aceasta susține că primii oameni au ajuns în America acum aproximativ 13.000 de ani. Urmele de pași din New Mexico, făcute acum 23.000 de ani, ar putea fi primele dovezi ale activității umane în Americi cu până la 10.000 de ani mai devreme decât se credea anterior.

Problemele provin din faptul că nu se poate data cu exactitate siturile, deoarece sedimentele se deplasează în timp și pot împinge straturile mai adânc, făcându-le să pară mai vechi decât sunt în realitate. Apoi, există artefacte, care ar fi putut fi modelate de mâna omului, dar care au fost erodate de elementele naturale.

Arheologii britanici și americani au descoperit amprentele în noroiul moale adiacent lui Alkali Flat

Cu toate acestea, Lowery a declarat că metodele sale au folosit diferite laboratoare pentru a determina datele pentru uneltele antice găsite în Maryland. În timp ce descoperirile ar împinge cronologia înapoi, alte dovezi din New Mexico datează primele apariții umane între 21.000 și 23.000 de ani în urmă.

Arheologii britanici și americani au descoperit amprentele în noroiul moale adiacent lui Alkali Flat, un pat de lac uscat din Parcul Național White Sands din sudul New Mexico. Folosind datarea cu radiocarbon a straturilor de semințe de deasupra și de sub urme, experții de la U.S. Geological Survey au datat urmele ca fiind făcute pe o perioadă de cel puțin 2.000 de ani.

Cele mai vechi urme datează de acum aproximativ 23.000 de ani, o perioadă care corespunde ultimului maxim glaciar, când păturile de gheață acopereau o mare parte din America de Nord, iar nivelul mării era cu aproximativ 400 de metri mai jos decât în prezent.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri