Simona Ionescu / Redactor Șef

Shogun, cel mai urmărit serial în acest moment. Românii au amintiri incredibile cu cartea, editată în comunism

Shogun, cel mai urmărit serial în acest moment. Românii au amintiri incredibile cu cartea, editată în comunism
A fost nevoie să treacă destui ani pentru ca un serial de televiziune să ajungă din urmă celebritatea pe care a dobândit-o, în trecut, Urzeala Tronurilor. Criticii numesc Shogun, „noul Game Of Thrones” după ce noul serial a câștigat un rating rar de 100% pe Rotten Tomatoes.

Proaspăt lansatul Shogun este cel mai urmărit serial de televiziune, la nivel mondial. Se pare că are toate ingredientele menite să îi asigure succesul. Difuzat pe Disney+, serialul cucerește noi adepți de la o zi la alta. Deși sunt numai două episoade difuzate, Shogun este considerat deja un fenomen, imediat după lansare.

Românii au amintiri incredibile cu cartea, din comunism

Este ceva interesant cu povestea. Shogun este titlul purtat de conducătorii militari japonezi, încă din secolul al XII-lea. Când cartea Shogun de James Clavell a apărut în România, în timpul lui Ceaușescu, românii au dat șpagă ca să poată cumpăra cele două volume. Asta era la câțiva ani după anul 1975, cel al apariției cărții. Imediat după Revoluție, romanul de mare succes a fost reeditat, creând, a doua oară, o adevărată isterie în jurul cărții mult dorite. Cartea a apărut în colecția de lux la Editura Adevărul la finalul primului deceniu al anilor 2000.

Prima editare a romanului Shogun s-a vândut „pe sub mână” în România anului 1988

Același trend, de interes maxim, îl continuă lansarea serialului pe Disney+. Comentatorii sunt  încântați de noul serial Shogun care, în final, va avea 10 episoade. Serialul are în prezent un rating impresionant de 100% Fresh pe Rotten Tomatoes, indicând aprobarea universală din partea criticilor chestionați.

Shogun, cel mai urmărit serial din lume, acum

Shogun este o serie limitată bazată pe romanul extrem de popular din 1975 al lui James Clavell. Cea mai nouă ecranizare a celebrului roman omonim este o oglindire a Japoniei de la 1600, aflată în pragul unui război civil. Serialul spune astfel povestea fictivă a unui marinar englez naufragiat care găsește un rol la curtea unui daimyo, un lord feudal japonez, precum și povestea unei femei samurai care se luptă să se afirme în ciuda faptului că provine dintr-o familie dezonorată.

Cosmo Jarvis joacă rolul lui John Blackthorne, străinul occidental cuprins în intrigiile japoneze, în timp ce aclamatul star japonez Hiroyuki Sanada îl joacă pe daimyo. Anna Sawai apare în serie ca misterioasa Lady Mariko. După cum DailyMail.com a menționat, primele două episoade sunt extrem de violente, cu „decapitări brutale, oameni fierți de vii și tăiați cu katane”. Cu toate acestea, Shogun e lăudat la scară largă.

Kelly Lawler de la USA Today a lăudat Shogun. În ciuda violenței sale abundente, Shogun prezintă o viziune a modului în care liderii pot trece dincolo de corupție și concurență, potrivit  lui Ben Travers de la IndieWire. John Anderson de la Wall Street Journal a scris că „Shogun are amprenta banilor peste tot – ceea ce înseamnă că este luxuriant din punct de vedere vizual, bogat și credibil; există acțiune din belșug, fântâni de sânge și suficiente personaje pentru a popula un sat de pescari”.

Poveste japoneză filmată în Canada

Următorul episod din Shogun va fi difuzat marți, 5 martie. Întreaga serie Shogun a fost filmată în Canada, la  Vancouver. Pentru aceasta au fost recrutați consultanți experți din Japonia.

Serialul spune astfel povestea fictivă a unui marinar englez naufragiat care găsește un rol la curtea unui daimyo, un lord feudal japonez

Deoarece în perioada Sengoku au avut loc schimbări care au dus la dezvoltarea culturii și artei, designerul de costume, Carlos Rosario, a putut să își dea frâu liber imaginației, folosind elemente care au existat numai în acea perioadă istorică. Toate obiectele vestimentare folosite în Shōgun au fost lucrate manual. Există o semnificație în fiecare articol de îmbrăcăminte. De exemplu, numărul de straturi pe care o femeie le purta comunica statutul ei, iar numărul de pliuri pe hakama unui bărbat (pantaloni largi) reprezentau statutul social, cât de bogat și puternic este.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre