Ștefan Iordache, actorul genial care a crescut „într-o gașcă de golani”, apoi a devenit prinț, rege și tot ce a vrut

Ștefan Iordache, actorul genial care a crescut „într-o gașcă de golani”, apoi a devenit prinț, rege și tot ce a vrut
Ștefan Iordache a fost unul dintre cei mai mari actori de teatru, de film, de radio. O voce inconfundabilă, un aristocrat prin ținută, un personaj fermecător, un boem. Ne-a lăsat amintirea unor roluri puternice. Marea lui dragoste, Michaela i-a scris pe coroană ”Așteaptă-mă!”. Și s-a dus și ea.

În urmă cu 15 ani, publicul primea o veste neagră: Ștefan Iordache a murit! Mare actor, atât de iubit și apreciat de români, s-a stins din viață pe 14 septembrie 2008, la 67 de ani, într-un spital din Viena, răpus de leucemie. La înmormântarea lui, soția Michaela a venit cu o coroană pe care era scris “Aşteaptă-mă!”. Peste 18 luni, se stingea și ea. Îl iubise enorm și știa că nu va putea trăi fără el.

Povestea vieții lui Ştefan Iordache este frumoasă cași el. A fost prinț, rege și ce-a mai vrut. Părea că își alege singur rolurile pentru că îi veneau mănușă. A fost unul dintre cei mai apreciaţi actori de teatru, film şi televiziune pe care i-a dat ţara noastră.

Ștefan Iordache, un actor genial

Ștefan Iordache, un actor genial care a slujit teatrul românesc timp de 49 de ani. A făcut roluri memorabile precum Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. Pentru marele ecran, rămâne magistrală întruchiparea lui Victor Petrini, din adaptarea romanului lui Marin Preda, “Cel mai iubit dintre pamânteni”.

Cei care l-au cunoscut spun că Ştefan Iordache a fost mai mult decât un actor excepţional. A fost o persoană fascinantă, un boem, un tip extrem de sensibil, un veşnic îndrăgostit de muzica de petrecere.

A crescut în cartierul Rahova, în gașcă de golani. De tânăr, Ștefan Iordache era în pas cu moda. Actorul a povestit cu umor cum s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru.

„Mă prezentasem îngrijit îmbrăcat: o haină scurtă, de-a lui tata; o cămaşă cu guler mare, pantaloni strâmţi, şosete «sing-sing», cu dunguliţe verticale, pantofi cu talpă groasă de cauciuc făcută din anvelopă. Eram înalt, deşirat, cu o creastă de cocoş, «à la Elvis Presley», tunsoarea modernă de atunci. Arătam foarte bine, după părerea mea. E drept, n-ar fi stricat să am şi-o cravată”, a povestit marele actor.

În 1964, cu rolul din filmul “Străinul”, Ștefan Iordache a fost selectat la festivalul de Film de la Karlovy Vary, unde a fost premiat
Ștefan Iordache s-a căsătorit la 28 de ani cu Michaela Tonitza, nepoata marelui pictor Nicolae Tonitza

Premiat la 23 de ani

În 1964, cu rolul din filmul “Străinul”, Ștefan Iordache a fost selectat la festivalul de Film de la Karlovy Vary, unde a fost premiat. Teatrul Nottara, unde a jucat o bună parte din viaţă, a fost un loc binecuvântat. “Raskolnikov” l-a consacrat ca actor. A fost distribuit în alte roluri ”grele”, „Hamlet” şi „Viziuni flamande”. A fost doar începutul unei cariere remarcabile. El a fost și ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993).

Ștefan Iordache, marea iubire

Un chip frumos, dar sensibil și mai timid. A învățat de la fiecare femeie din viața lui, după cum a mărturisit. Însă, marea lui dragoste a fost tot un om talentat și iubitor de teatru.

„Stela, Irina, Liliana. Fiecare m-a învăţat în felul ei, cum să iubesc. Stela exploda de viaţă, era debordantă, Irina (Petrescu), profundă, căutându-şi reazem pe visare, Liliana (Tomescu), obsedată de meseria noastră şi călăuzindu-mă spre un anume fel de a trăi în teatru. În suflet port lumina. Ea vine de la soţia mea, Michaela”. Mărturisire sensibilă a actorului care dezvăluia marea uniune.

Se întâmpla în 1969, la Mamaia. Fata uneia dintre familiile cele mai exclusiviste din Craiova, nepoata marelui pictor Nicolae Tonitza, cunoaşte un tânăr golănaş. Pe vremea aceea, Ștefan Iordache era slab ca o pisică nemâncată. Tânăra este subjugată de strania apariţie în chiloți tetra şi după un an îi devine soție.

„Michaela a fost pentru Ştefan întruchiparea devotamentului dus până la limite neînchipuite.  Michaela nu era numai nevasta lui Ştefan, era şi admiratoarea lui, dar şi criticul cel mai exigent. El a avut norocul să aibă în femeia de lângă el pe cea care i-a corectat gesturile şi apucăturile. Femeia care a ştiut întotdeauna să găsească o ieşire elegantă din orice situaţie neplăcută”, a povestit regizorul Dinu Cernescu.

Ștefan Iordache: ”Michaela a fost şansa vieţii mele!”

”Pe soţia mea am cunoscut-o la Mamaia. Mi-a prezentat-o George Banu într-o cârciumă. Era nepoata marelui Tonitza, asistentă la Institutul de Teatru. Imaginaţi-vă scena: eu, ziua, cu chiloţi tetra atârnând, seara, îmbrăcat într-o cămăşuţă ca vai de mine. Cu nişte blugi strâmţi şi scurţi, croiţi de tata dintr-un material antijeg, discutând despre impresionişti. După două-trei luni de plimbări m-am hotărât să o prezint lui tata-mare la Calafat. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Michaela a fost şansa vieţii mele!”, mărturisea Ștefan Iordache. A fost căsătorit cu Michaela timp de 40 de ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre