Dictatorul sirian Bashar al-Assad s-a asigurat că va trăi în lux. Proprietățile deținute în Moscova valorează milioane de dolari. Foto

După 50 de ani în care familia Assad a dominat țara printr-un regim dictatorial, opoziția a anunțat încheierea unei „ere întunecate”, în timp ce forțele rebele au intrat în capitala Siriei și au declarat Damascul eliberat.
Atunci când a preluat puterea de la tatăl său, în anul 2000, sirienii și-au pus toate speranțele unei vieți mai bune în Assad. Școlit în America, la fel ca și Osama Bin Laden, Bashar al-Assad ar fi trebuit să știe ce înseamnă democrația și drepturile omului, căci s-a bucurat acolo de libertate din plin.
Speranțele s-au spulberat însă rapid, căci sub regimul lui Bashar s-au petrecut lucruri înfiorătoare.
Un raport șocant al grupului pentru drepturile omului Amnesty International a dezvăluit oroarea care s-a desfășurat în camerele de tortură siriene ale președintelui Bashar al-Assad, cu ilustrații înfiorătoare care descriu pedepsele crude cu care se confruntă prizonierii.
Poreclită „Abatorul Uman”, închisoarea Saydnaya, situată în Orientul Mijlociu, a văzut un număr masiv de deținuți supuși execuțiilor extrajudiciare, torturii și tratamentelor inumane. Supraviețuitorii iadului sirian au oferit mărturii înfiorătoare despre viața din spatele gratiilor închisorii Saydnaya, descriind o lume „atent concepută pentru a-i umili, degrada, îmbolnăvi, înfometa și, în cele din urmă, ucide pe cei prinși înăuntru”.
La polul opus de ororile din „Abatorul Uman”, pe Bashar îl așteaptă o viață de lux la Moscova, acolo unde a primit azil de la Vladimir Putin. Assad a fugit acolo alături de soția sa de origine britanică și de cei trei copii.
Asma Al-Assad, fiica unui medic născută la Londra, care s-a căsătorit în cadrul unei dinastii autocratice brutale, s-a obișnuit cu un stil de viață luxos, existând relatări conform cărora a cheltuit sute de mii de dolari pe mobilier pentru casă și haine în timpul domniei de teroare a soțului său.
Departamentul de Stat al SUA estimează că familia are o avere de 2 miliarde de dolari, ascunsă în numeroase conturi, companii-paravan, paradisuri fiscale offshore și portofolii imobiliare.
Acum, este foarte probabil că familia lui Bashar se va baza pe conexiunile familiale și pe activele extinse din Moscova în speranța că-și va menține stilul de viață confortabil în exil.
Familia extinsă a dictatorului sirian a achiziționat cel puțin 20 de apartamente în Moscova, în valoare de aproape 40 de milioane de dolari în ultimii ani.
Kremlinul a confirmat astăzi că familia a primit azil la ordinul direct al lui Putin. Moscova nu a oferit alte detalii, purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitri Peskov, declarând reporterilor: „Nu avem nimic de spus despre locul unde se află Assad”.
Asma Assad, soția lui Bashar, care se luptă cu o formă agresivă de leucemie, ar fi ajuns la Moscova împreună cu fiica și cei doi fii ai săi cu câteva zile înainte ca soțul său să fugă în cele din urmă din Siria.
Tuneluri secrete sub un conac al familiei Assad ar fi fost descoperite după ce rebelii au capturat Damasc duminică, rețeaua servind drept o posibilă rută de evadare pentru dictator și aliații săi.
Rapoartele sugerează că Assad ar fi putut fugi prin baza aeriană rusă Khmeimim, urmărirea zborurilor indicând că un avion rusesc a decolat din apropierea orașului Latakia, în nord-estul țării, cu doar câteva ore înainte ca acesta să fie raportat în Moscova.
Familia extinsă a lui Assad ar fi achiziționat cel puțin 18 apartamente de lux în complexul City of Capitals, situat în districtul strălucitor al zgârie-norilor din Moscova.
Astfel, clădirea ostentativă ar putea deveni acum locuința familiei Assad, pe măsură ce aceștia își încep o nouă viață în exil. Imaginile apartamentelor din complex arată finisaje de lux și mobilier de înaltă clasă, precum și priveliști panoramice asupra Moscovei.
Familia Assad are legături personale puternice cu capitala rusă, fiul ce mare al președintelui destituit fiind doctorand la Universitatea de Stat din Moscova.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook