În această lună, casa de licitații Christie’s a pus în lumina reflectoarelor operele uneia dintre cele mai cunoscute cântărețe din epoca disco, Donna Summer, într-o vânzare online în cadrul căreia nu numai fotografiile, rochiile cu paiete, ci și picturile lui Summers au ajuns la rândul lor pe masa de licitație. ARTnews o prezintă pe Donna Summer, artistul vizual, într-un reportaj amplu.
Supranumită Regina Disco, Donna Summer, vedea finalului anilor 1970, s-a născut la Boston, în 1948, și a murit la Naples, Florida, în 2012. Ea a fost căsătorită de două ori și a avut trei copii. Nu există nicio îndoială că muzica Reginei Disco a inspirat nenumărați oameni să se miște pe ringul de dans. Dar cei mai mulți oameni nu știu că a fost și un bun artist vizual.
Potrivit Love to Love You, Donna Summer, un documentar recent lansat care urmărește viața și cariera compozitoarei, regizat de Roger Ross Williams și Brooklyn Sudano, fiica Donnei Summer, aceasta a aspirat mai întâi să fie actriță. „Întotdeauna mi se pare ciudat faptul că punem oamenii în aceste cutii, mai ales pe cei care devin celebri, a declarat Sudano pentru ARTnews.
Donna Summer picta în garaj
Dar, de fapt, cu toții sunt artiști, sunt povestitori care pot fi extrem de creativi în toate aceste medii diferite. Este doar o chestiune de a ști dacă publicul poate accepta faptul că un artist poate fi mai mult de un singur lucru. În cazul mamei mele, ea a fost cu adevărat o artistă în toate sensurile. Picturile și schițele ei erau doar o altă manifestare a măiestriei sale artistice”.
Sudano își amintește de atelierul mamei sale din garajul casei lor de tip ranch din Thousand Oaks, California. „În garaj erau mai multe pânze ridicate în același timp. Ea începea una și, în timp ce aceasta se usca, trecea la alta”, povestește fiica artistei. La început, picturile erau pur și simplu pentru ea: „muzica era pentru alți oameni, pictura era de fapt pentru propriul ei simț artistic”.
Cel mai simpatic James Bond, pictor cu cotă internațională
Cu toate lucrurile asupra cărora fanii lui James Bond nu sunt de acord, există un lucru pe care toți îl pot spune cu certitudine. Există un singur 007 care a vrut să fie pictor înainte de a deveni actor. Și căruia, trebuie spus, i-a reușit de minune.
Pierce Brosnan a părăsit școala la 16 ani și, fără nicio experiență anterioară, a fost angajat ca artist stagiar de ilustrații comerciale în sudul Londrei. „Eram acest tânăr cu aspirații de a face coperte de album, a declarat Brosnan pentru ARTnews. Îmi găsisem pasiunea. Pentru prima dată în viața mea, am fost înconjurat de artiști. Mă lăsau să desenez doar linii drepte. Făceam cești de ceai și udam plantele de păianjen. Eram atât de fericită”. Apoi a apărut actoria.
După ce s-a mutat la Hollywood, Brosnan și-a amenajat un studio de pictură, dar nu prea a intrat în el. Asta până când soția sa a fost diagnosticată cu cancer ovarian, în 1986. Pentru a-și depăși angoasa, celebrul interpret al agentului 007 a realizat două picturi și de atunci nu s-a mai oprit.
Luna trecută, Brosnan a avut o expoziție personală în orașul natal la Control Gallery de pe North La Brea Avenue. A expus 100 de desene și 50 de picturi, inclusiv una dintre cele două pe care le-a realizat când și-a reluat activitatea în urmă cu 36 de ani. „Este un sentiment mult mai insular să îți arăți munca de artist, de pictor, a spus Brosnan când a fost întrebat despre diferențele dintre actorie și pictură. Întotdeauna există momente de îndoială atunci când te expui în acest fel, dar, ca și în viață, toate drumurile duc la: Dacă nu acum, atunci când?”.
Două nume, aceeași artistă
Se spune că odată ce ți-ai făcut un nume în film și televiziune, este greu să fii luat în serios ca artist în alt domeniu. Din acest motiv, actrița Lucy Liu, care a avut o carieră de succes atât pe marile, cât și pe micile ecrane, își expune lucrările sub numele ei chinezesc, Yu Ling.
Lucy Liu a fost interesată de artele vizuale de la o vârstă fragedă. În anii 1980, când era adolescentă în Queens, New York, a început să facă fotografii și să experimenteze cu colajul. O expoziție a fotografiilor sale din 1993 la Cast Iron Gallery din New York i-a adus o bursă pentru a-și explora atât arta, cât și moștenirea culturală la Universitatea Normală din Beijing. Dar abia în 2007, după ce a studiat pictura la New York Studio School, Lucy Liu spune că a găsit o modalitate de a se exprima pe deplin din punct de vedere artistic.
În 2019, ea și-a expus lucrările în „Unhomed Belongings”, alături de artistul singaporez Shubigi Rao la Muzeul Național din Singapore. „A fost probabil cel mai semnificativ moment ca artist pe care l-am avut, a declarat Liu pentru Artsy. Ceea ce mi-a plăcut cu adevărat a fost că nu a existat niciun schimb, nu a fost vorba de vânzare, ci de împărtășire. M-am simțit atât de bine când oamenii au venit și chiar se uitau la lucrări, cu atenție și curiozitate. M-a făcut să mă simt foarte conectată…. A fost un mod de a înțelege că nu ești cu adevărat detașat și că faci parte din ceva”.
Lui Sir Anthony Hopkins i s-a spus direct: „Ești un pictor”
Sir Anthony Hopkins a fost un copil creativ, dar abia în 2003, stimulat de soția sa, actorul britanic și-a reaprins dragostea pentru pictură.
Într-un interviu acordat în 2020 pentru ARTnews, Hopkins vorbește despre întoarcerea sa la pictură, despre rutina sa artistică din timpul pandemiei și despre sfatul pe care i l-a dat Stan Winston, un prieten care a realizat efecte speciale pentru filmul de succes Jurassic Park din 1993 al lui Steven Spielberg, după ce i-a văzut lucrările.
„A spus: Cine a făcut astea?. Iar eu am făcut o față de autoironie și am spus: Ei bine, eu. M-a întrebat de ce am făcut acea față și i-am spus că nu aveam nicio pregătire. Și el și-a pus mâna în mâna mea și a spus: Nu. Nu face niciun antrenament. Nu lua lecții, pentru că o vei ucide. Ești un artist. Ești un pictor”.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook