Simona Ionescu / Redactor Șef

Simona Halep a apelat la psiholog pentru anxietățile care i-au afectat sănătatea mintală. Păcatele lui Mouratoglou

Simona Halep a apelat la psiholog pentru anxietățile care i-au afectat sănătatea mintală. Păcatele lui Mouratoglou
Din octombrie 2022, Simona Halep trăiește un adevărat calvar. Munca ei de sportivă de 25 de ani a fost stopată de neglijența crasă a echipei antrenorului Patrick Mouratoglou. Acesta și-a recunoscut abia recent vina, dar Simona Halep se află în repaus forțat de peste un an, după ce un test antidoping a ieșit pozitiv la substanța Roxadustat. În apărarea ei, tenismena spune că a luat colagen contaminat de substanța interzisă, la indicația echipei antrenorului. Zilele trecute, Simona a acordat două interviuri la Paris.

În februarie 2024, Simona Halep are de trecut ultimul hop al acestui episod urât din viața ei de sportivă. Simona se va prezenta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, în ultima ei încercare de a-și demonstra nevinovăția în cazul de dopaj. Acolo se va da verdictul: nevinovată, sau i se va reduce pedeapsa de 4 ani de suspedare, sau această perioadă va fi menținută.

În ultima săptămână, sportiva noastră, fostul lider mondial la tenis, a apărut în presa franceză cu două interviuri importante. Primul a fost acordat la Paris, exclusiv pentru Euronews, iar al doilea a fost publicat ieri de celebra revistă Paris Match. În ambele interviuri, Simona Halep a vorbit și despre faptul că a apelat la un psiholog în această perioadă neagră pentru ea, când și-a văzut toată munca și efortul spulberate.

Simona Halep a apelat la psiholog pentru anxietățile care i-au afectat sănătatea mintală

Simona Halep a făcut o mărturisire dureroasă în interviul de la Euronews: „A trecut deja mai mult de un an, iar în fiecare zi l-am simțit foarte dureros, plin de emoții, supărător, pentru că știu că nu am greșit cu nimic și știu că sunt curată. Așa că a fost un șoc pentru mine când am primit scrisoarea că, la proba mea de urină, doar la proba mea de urină, rezultatul a ieșit pozitiv, cu o cantitate infimă de substanță, o substanță interzisă.

Am fost mereu împotriva dopajului, știți că am vorbit insistent despre asta, așa că nici măcar nu mi-a trecut prin minte, niciodată în viața mea, să fac așa ceva. Deci a fost un șoc. M-am luptat cu partea emoțională, pentru că a apăsat foarte greu pe umerii mei, iar când am văzut cât de mult este dezbătut în public acest subiect, chiar mi-a fost afectată sănătatea mintală”.

În interviul din Paris Match, Simona Halep a fost întrebată dacă a apelat la un psiholog și după ce a fost suspendată.

Paris Match: Pentru a gestiona emoțiile atunci când erai în turneu, erai însoțită de un psiholog. Ai discutat cu el în această perioadă?

Simona Halep: Suntem încă în legătură, iar el mă ajută să rămân calmă și să-mi gestionez anxietățile. În general, a vorbi cu cineva este întotdeauna un lucru bun. Îți permite să te ușurezi puțin, să înveți să accepți, chiar dacă, în cazul meu, este greu, pentru că sunt victima nedreptății. Pe de altă parte, știu că nu am greșit cu nimic și că nu am ce să-mi reproșez. Văzând lucrurile în acest fel mă ajută să scap de insomnie.

Pe ce se bazează Simona Halep când spune „sunt încrezătoare să contest decizia TAS”

Euronews: Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a spus că trei comisii diferite de experți au spus că ai luat intenționat acest medicament de stimulare a performanțelor. Cum te vei apăra?

Simona Halep: Așa au spus, dar este foarte clar că a fost o contaminare. Cu trei zile înainte de rezultatul pozitiv la proba de urină, am avut rezultate negative la probele de sânge și urină. Așa că mi s-a spus la început că este o cantitate extrem de mică din această substanță interzisă, iar în acele trei zile nu aș fi putut să mă dopez. Nu a fost intenția mea și nu am avut niciodată intenția de a face ceva greșit sau ceva lipsit de respect față de acest sport, pentru că am respectat totul și mi-am dedicat viața tenisului. Am alte principii, așa că nu m-am gândit să trișez în tenis. Sunt două lucruri: contaminarea – cred că este un argument foarte puternic pentru mine –, iar al doilea, probele de sânge. Am făcut foarte multe analize și toate au fost negative. Așa că nu au găsit niciodată nimic în neregulă în sângele meu. Deci, cu aceste două chestiuni, sunt încrezătoare să merg și să contest decizia TAS.

Euronews: Ai totuși încredere în proces?

Simona Halep: Da. Cred că este prea mult să aștepți, ca sportiv profesionist. Am acceptat, nu puteam să fac nimic altceva, iar acum aștept cu nerăbdare luna februarie și, în sfârșit, voi avea decizia finală.

Relația cu antrenorul și echipa sa a încetat

Pentru Paris Match, Simona Halep a declarat: Echipa mea mi-a recomandat să iau un supliment alimentar, colagen. Le-am urmat sfatul și s-a dovedit că acel colagen era contaminat cu Roxadustat. Eroarea vine din laboratorul al cărui supliment alimentar a fost contaminat cu o substanță dopantă care nu ar fi trebuit să fie acolo.

Ai mai luat vreodată colagen?

Nu. A fost prima dată și nu știam brandul ales de echipa mea.

Este vina exclusivă a echipei?

Un sportiv profesionist se înconjoară de oameni care trebuie să aibă grijă de ea, de sănătatea ei și să o facă să performeze mai bine. Întotdeauna am avut încredere totală în oamenii cu care lucrez. Sportivii de performanță nu fac aceste verificări.

Ai început să colaborezi cu Patrick Mouratoglou în aprilie 2022 și, patru luni mai târziu, ai fost testată pozitiv. În noiembrie, el a lansat un videoclip în care explică faptul că el a fost inițiatorul acestei propuneri de colagen și că și-a asumat responsabilitatea pentru situația prin care treci. Dai vina pe el?

Sunt sigură că nu a fost făcut intenționat și sunt recunoscătoare că recunoaște că greșeala a fost a lui și a echipei sale. Da, ei sunt cei care mi-au dat acest supliment alimentar. Și pentru această eroare – eroarea lor – eu sunt singura care plătește prețul cel mai mare: douăzeci și cinci de ani de carieră distruși!

Mai păstrezi legătura cu Patrick Mouratoglou?

Nu mai păstrăm legătura direct de câteva luni. Nu m-am mai antrenat la Academia Mouratoglou, încă de anul trecut. Nu mai lucrăm împreună.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre