Simona Ionescu / Redactor Șef

1 octombrie, Sfântul Procoavă și Sărbătoarea părului. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele pentru a avea noroc în dragoste

1 octombrie, Sfântul Procoavă și Sărbătoarea părului. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele pentru a avea noroc în dragoste
Mai puțin cunoscut ca alți sfinți, sfântul Procoavă sărbătorit pe 1 octombrie le este de mare ajutor fetelor. Ce ritual e bine să facă femeile în această zi.

Luna octombrie, cunoscută ca și Brumărel începe cu Sărbătoarea Părului sau cea a Sfântului Procoavă. Pentru a avea cea mai frumoasă podoabă capilară, femeile pot face un ritual.

Fetele se roagă Maicii Domnului pentru a-și pune pe cap vălul de mireasă

Tradiția populară spune că Sfântului Procoavă Dumnezeu i-a dat sarcina de a acoperi pământul cu primul strat de zăpadă. Numele lui provine din slava veche și se traduce prin „văl”, fiind identificat cu vălul pe care-l folosea Maica Domnului pentru a-și acoperi capul.

Acesta este motivul pentru care s-a păstrat obiceiul ca fetele necăsătorite să se roage Maicii Domnului în ziua de 1 octombrie să le binecuvânteze să-și „învelească” capul cu vălul alb de mireasă.

De asemenea, în această zi fetele care au probleme cu podoaba capilară se roagă Sfântului Procoavă să le acopere capul cu păr. Se crede că astfel vor deveni tot mai atrăgătoare pentru băieți, își vor găsi ursitul și se vor căsători cât mai repede.

Superstiții legate de podoaba capilară

Nu aruncați niciodată părul tuns sau căzut la coșul de gunoi

Din cele mai vechi timpuri, femeile au avut mare grijă de podoaba lor capilară, convinse că cea mai mare putere a lor se află în păr. De aceea, părul care era tăiat nu se arunca niciodată la gunoi, pentru că s-ar fi „spurcat”, ci era îngropat la rădăcina unui pom fructifer.  

În plus, femeile credeau că vrăjitoarele îl puteau lua și ar fi făcut farmece de dragoste. Tot la rădăcina unui pom se punea și părul fetițelor, când era tuns pentru prima dată, în speranța că va crește lung, frumos și sănătos.

În vechime, dacă fetele aveau probleme cu părul, îl clăteau după spălare cu o soluție din frunze de nuc. O altă superstiție spune că fetele nu trebuie să-și pună pe cap căciulă de băiat sau să umble cu părul nepieptănat. În caz contrar, podoaba capilară începe să se rărească.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri