Simona Ionescu / Redactor Șef

A apărut „șarpele Apocalipsei”. Este considerat prezicătorul dezastrelor naturale și al cutremurelor

A apărut „șarpele Apocalipsei”. Este considerat prezicătorul dezastrelor naturale și al cutremurelor
Oamenii de știință au rămas uimiți în urma descoperirii în California a unui rar „șarpe al Apocalipsei” de mare adâncime. E vorba de un pește uriaș cu o reputație mitică de prezicător al dezastrelor naturale și al cutremurelor.

Un pește misterios de mare adâncime, rar văzut, găsit plutind la suprafața oceanului în largul SanDiegocoast, a uimit oamenii de știință. Specialiștii spun că este vorba de „șarpele Apocalipsei”, prezicătorul dezastrelor naturale și al cutremurelor. Creatura a fost adusă pe țărm pentru a fi studiată, au declarat experții marini.

Este a 20-a oară din 1901 când un asemenea pește a eșuat în California

Peștele vâslă (sau rame) argintiu, lung de aproape patru metri a fost găsit la sfârșitul săptămânii trecute de un grup de practicanți de snorkeling și caiaciști în La Jolla Cove, la nord de centrul orașului San Diego, a declarat Scripps Institution of Oceanography.

Potrivit expertului în pești al instituției, Ben Frable, este doar a 20-a oară când se știe că un astfel de pește a eșuat în California din 1901. Scripps a precizat că peștii vâslă, cunoscuți uneori sub denumirea de „pești ai Apocalipsei”, au o reputație mitică de prezicători ai dezastrelor naturale sau ai cutremurelor, deși nu a fost dovedită nicio corelație.

Peștii vâslă trăiesc în adâncul oceanului, în zona mezopelagică, unde lumina nu poate ajunge

Peștii vâslă pot crește mai mult de 6 metri și trăiesc în mod normal într-o parte adâncă a oceanului numită zona mezopelagică, unde lumina nu poate ajunge, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration.

Înotătorii au adus peștele mare din La Jolla Cove la țărm pe o placă cu vâsle. Acesta a fost apoi transferat în patul unei camionete. Oamenii de știință de la NOAA Southwest Fisheries Science Center și Scripps au planificat o necropsie vineri pentru a încerca să determine cauza morții.

Cu 11 ani în urmă, alți doi pești rame au eșuat pe plajele

Șarpele Apocalipsei a eșuat pe o plajă din California. Sursă foto: www.independent.co.uk

În 2013, când doi pești rame au eșuat pe plajele californiene, oamenii de știință au declarat că este posibil ca aceștia să fi murit ca urmare a activității seismice de sub fundul mării care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de un cutremur.

Rachel Grant, lector de biologie animală la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, a declarat atunci că ar putea exista ceva adevăr în vechea legendă japoneză potrivit căreia apariția peștilor rame precede un cutremur.

„Ionii încărcați pot oxida materia organică, ceea ce ar putea ucide peștii”

„Este teoretic posibil, deoarece atunci când are loc un cutremur poate exista o creștere a presiunii în roci, ceea ce poate duce la încărcări electrostatice care determină eliberarea în apă a ionilor încărcați electric.

Acest lucru poate duce la formarea de peroxid de hidrogen, care este un compus toxic. De asemenea, ionii încărcați pot oxida materia organică, ceea ce ar putea ucide peștii sau i-ar putea forța să părăsească adâncurile oceanului și să se ridice la suprafață”, susține dr. Grant.

„Procesele geofizice care stau la baza acestor tipuri de observații se pot întâmpla înainte de un cutremur”

O altă posibilitate este ca înainte de un cutremur să aibă loc eliberarea unor cantități mari de monoxid de carbon, care ar putea afecta, de asemenea, peștii rame și alte creaturi din adâncuri, susține specialistul. „Procesele geofizice care stau la baza acestor tipuri de observații se pot întâmpla înainte de un cutremur. Voi urmări îndeaproape California în următoarele două săptămâni”, a adăugat dr. Grant.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre