Delia Budeanu, una dintre cele mai apreciate crainice din istoria televiziunii române dinainte de 1990 a murit pe 19 octombrie 2024, înconjurată de întreaga familiei.
Delia Budeanu a debutat în anul 1970 la TVR
Trupul neînsuflețit al crainicei va fi depus duminică, ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București. Potrivit Radio România, vedeta va fi înmormântată luni.
Delia Budeanu a fost absolventă a Facultății de Litere a Universității din București în anul 1969, iar între anii 1970 și 1998 a fost crainic de televiziune la TVR. După ce Radu Budeanu, soțul său, un jurnalist cunoscut de politică externă, niponolog și iranolog, s-a stins din viață, Delia Budeanu s-a retras din viața publică timp de zece ani.
Vedeta a debutat la TVR în anul 1970, pe programul 2. În perioada anilor 2008-2012, Delia Budeanu a realizat emisiuni culturale la Antena 2. În această vară, cea mai frumoasă crainică a televiziunii române a publicat a doua carte „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, la Editura Curtea Veche.
„În interior eram niște pioni”
Într-un interviu mai vechi, Delia Budeanu a declarat ce a însemnat să fii crainic în perioada comunismului.
„Să fii crainic în perioada aceea, ’70-’80, însemna o depersonalizare totală. În interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română. Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte.
Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu.
„Nici numele nu ni se punea pe ecran”
O persoană cu o identitate, cu o biografie”, a mărturisit Delia Budeanu pentru Adevărul. De asemenea, aceasta a mărturisit că de la bun început „am intrat în direct, nefăcând înregistrări niciodată”.
Vedeta a mai spus că a durat jumătate de an până a reușit să se obișnuiască, în condițiile în care „nici numele nu mi se punea pe ecran”. Delia Budeanu a fost cunoscută și ca un susținător al cauzelor umanitare și sociale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook