O veste tristă a venit în această dimineață. Marele compozitor elen Mikis Theodorakis a murit. Ne-a lăsat, totuși, muzica lui și un model de patriot dispus să piardă tot pentru țara sa.
A murit Mikis Theodorakis, părintele celebrului Syrtaki
Mikis Theodorakis este un simbol la Greciei peste tot în lume. A încetat din viață în această dimineață, 2 septembrie, a anunțat Ministerul Culturii din Grecia. Celebrul Syrtaki a fost compus pentru magistraul film ”Zorba Grecul”, din 1964. Cântecul a contribuit la promovarea imaginii însorite şi lipsite de griji a Greciei pentru milioane de turişti, scrie greekcitytimes.com.
”Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei. Mikis Theodorakis, Mikis profesorul, intelectualul, radicalul, Mikis al nostru s-a dus”, a spus ministrul culturii, Lina Mendoni.
S-a născut la 29 iulie 1925 în insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană. Mikis Theodorakis este autorul unei opere gigantice şi cel mai faimos compozitor grec. El a devenit simbolul rezistenţei în Grecia.
Mikos Theodorakis a fost atras deopotrivă de muzică și de politică. Încă de la 17 ani cântă, dar și face parte din rezistența contra Italiei Fasciste, apoi contra Germaniei naziste. Însă, în tinerețe, Deoarece a ajutat familiile evreiești să scape de autoritățile germane, este închis și torturat de italieni în 1943. Reușește să fugă la Atena și acolo intră în Frontul de Eliberare Națională.
Mikis Theodorakis era deputat în țara sa când compune muzica filmului Zorba Grecul. Tema principală, cunoscută ca dansul Syrtaki, se transformă într-un succes internațional. Este unul dintre simbolurile grecești cele mai cunoscute pe toată planeta. Avea 39 de ani și era implicat în politică.
Mikis Theodorakis apărat la nivel mondial
După câțiva ani, Mikis Theodorakis și muzica lui intră în ilegalitate, din pricina situației politice din Grecia. A fost prins și închis timp de cinci luni. După o lungă perioadă de infometare, este exilat împreună cu soția Myrto și cei doi copii Margarita si Yorgos, la Zatuna, în Arcadia. În acest timp, compune numeroase cântece contra Juntei Militare, cântece care ajung prin diverse căi la cântăreți ce s-au autoexilat în străinătate, ca Melina Mercouri și Maria Farandouri.
Se produce amplă mișcare de solidaritate la nivel mondial pentru eliberarea lui Mikis Theodorakis. Artiști ca Arthur Miller, Laurence Olivier, Yves Montand, Dimitri Shostakovich, Leonard Berstein, iau atitudine. Ei pledează pentru un exil în afara granițelor Greciei. În aprilie 1970, se decide exilul artistului în Franța. Pleacă, într-o discreție absolută, de pe un aeroport privat de lângă Atena.
Ajuns la Paris, este internat de urgență, pentru a i se trata tuberculoza de care suferea. Pe timpul exilului își dedică întreaga capacitate artistică luptei împotriva dictaturii. Are întâlniri cu numeroase personalități: Pablo Neruda, Salvador Allende, Nasser, Tito, Francois Mitterand sau Olof Palme. În această perioadă compune muzica pentru filmele: Etat de siege, The Trojan Women.
Mikis Theodorakis, o carieră internațională
În 1954, Mikis Theodorakis obține o bursă de studii la Paris. Compune baletul Antigona, pentru balerina Ludmila Tcherina, spectacol ce a fost prezentat la Covent Garden. În 1957 ia locul I la Festivalul de Muzica de la Moscova, pentru Suita nr 1 pentru pian și orchestră. La 35 de ani se reîntoarce în Grecia, unde începe o revoluție a muzicii grecești. Înființează Mica Orchestra Simfonică din Atena.
Mikis Theodorakis a scris peste o mie de cântece. Însă, unul este cunoscut pe toate continentele, Syrtaki, Athony Quinn dansează pe această melodie în fimulul Zorba. La rândul său. Mikis Theodorakis este un bariton cu o voce cuceritoare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook