Simona Ionescu / Redactor Șef

A venit martie, e momentul să vă alegeți Baba. Iată ce metode aveți la îndemână

A venit martie, e momentul să vă alegeți Baba. Iată ce metode aveți la îndemână
Începând cu 1 martie, Baba Dochia începe să-și dea jos cele nouă cojoace, câte unul pe zi, dând la o parte iarna și lăsând loc primăverii.

Potrivit tradiției, de pe 1 pe 9 martie, fiecare persoană își alege o o Babă, mai precis o zi. Se spune că așa cum este vremea în ziua respectivă, așa este și caracterul omului.

Tradiția veche a alegerii Babelor se păstrează de pe vremea romanilor. Unii își aleg Baba la întâmplare, între 1 și 9 martie, dar mai există și o altă metodă, în funcție de ziua de naștere. Procedeul este foarte simplu, doar trebuie să adunați cifrele din ziua de naștere.

De exemplu, dacă cineva e născut pe 25, 2+5= 7. Dacă vremea va fi frumoasă în această zi și soarele va fi pe cer, înseamnă că persoana respectivă e om bun și va avea un an minunat. Dacă, în schimb, ziua respectivă va fi întunecată, cu frig, se spune că persoana respectivă e plină de răutăți sau frustrări. Potrivit tradiției, dacă în zilele Babelor ninge sau plouă, e semn de bogăție. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cele nouă zile dezvăluie caracterul, calităţile şi defectele fiecărei persoane în parte.

Legenda Babei Dochia

Legenda spune că Baba Dochia avea o noră pe care o umilea ori de câte ori avea ocazia, iar de multe ori, pe data de 1 martie, trimitea spele lâna și din neagră să o facă albă. Ceea ce nu știa Baba Dochia e faptul că nora avea un înger care o ajuta în toate necazurile și îi dădea o floare albă să spele lâna, iar aceasta devenea de culoarea zăpezii.

Pentru că-și văzuse nora cu floarea în mână, Baba Dochia a fost convinsă că a venit primăvara și s-a decis să plece cu oile la munte. Bătrâna și-a pus cele nouă cojoace de blană, a urcat cu oile, dar pentru că i-a fost cald, le-a dat jos. Când a rămas doar în cămașă, a venit un ger cumplit și Baba Dochia a înghețat. Se spune că Dumnezeu ar fi transformat-o întru eternitate, într-o stâncă, împreună cu oile sale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre