Vestea tragică a trecerii în neființă a Adinei Cezar, „mama dansului românesc” a fost dată de fiica sa, Yvonne Toader, pe contul de socializare.
„A plecat în lumea îngerilor”
Adina Cezar a plecat într-o lume mai bună fiind înconjurată de cei dragi. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus la biserica Sf. Stelian-Lucaci, urmând ca înmormântarea să fie una privată, la cimitirul Mănăstirii Cernica.
„Astăzi, draga mea mamă, Adina Cezar, a plecat în lumea îngerilor. A plecat în pace, înconjurată de cei dragi.
Trupul său va fi aşezat la Biserica Sf. Stelian-Lucaci, iar serviciul funerar de înmormântare va fi unul privat, la Cimitirul Mănăstirii Cernica. Mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut cu gândurile lor în această perioadă dificilă”, a scris Yvonne Toader pe Facebook.
„Generaţiile de azi îi datorează enorm”
După vestea tristă, Corina Șuteu, fostul ministru al Culturii, a postat un mesaj pe contul de socializare în care și-a exprimat regretul. Corina Șuteu a mărturisit totodată că „mama dansului românesc” a fost cea care i-a deschis gustul pentru dansul contemporan.
„She was ONE of her kind! Adina Cezar nu mai este… Ea este cea care mi-a deschis gustul pentru dansul contemporan pe vremea când debutam în critica de teatru. O fiinţă a cărei personalitate se lipea de tine pentru totdeauna. Generaţiile de azi îi datorează enorm!”, au fost cuvintele Corinei Șuteu.
„Rămâne o stea călăuzitoare”
Și reprezentanții Operei Naționale București o plâng pe Adina Cezar. Mesajul acestora este înduioșător. „Astăzi, am aflat cu tristeţe de moartea neaşteptată a dnei Adina Cezar… Rămâne o stea călăuzitoare pentru toţi cei care ne amintim de ea, o iubim şi o onorăm. Dumnezeu să o odihnească în pace şi sincere condoleanţe familiei. Drum lin către stele”, a transmis ONB.
Bursieră a Guvernului francez
S-a născut la 22 mai 1941, în localitatea Călimăneşti şi a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucureşti. Potrivit informațiilor wikipedia, Adina Cezar a început activitatea la Opera Națională din București în anul 1957. Apariția ei pe scenă a fost întotdeauna o bucurie pentru toți cei care au privit-o. În anul 1964, Adina Cezar a fost prim-balerină la festivalul Champs Elysee la Paris, în spectacol Le Marteau sans maitre, de Pierre Boulez, în premieră mondială.
În anul 1967 a fost profesor la liceul de coregrafie din București, iar între 1969-1970 a devenit bursieră a Guvernului francez, apoi diplomată la Schola Cantorum paris. În anul 1970, ea a participat la cursuri la Academia de Dans Koln, din Germania.
Adina Cezar a absolvit cursul de maeștri coregrafi ai Consiliului Culturii din România, iar în anul 1988 a devenit bursieră la Rambert Dance Company din Londra.
Tot Adina Cezar a fost cea care a pus bazele companiei Contemp, alături de Sergiu Anghel, care a avut un rol extrem de important în introducerea unei noi concepții dintre muzică și gest.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook