Alpinistul Horia Colibășanu a coborât în siguranță de pe vârful Nanga Parbat. E din ce în ce mai aproape să-și îndeplinească marele vis

Pe data de 6 iunie 2025, Horia Colibășanu a început expediția spre Nanga Parbat, al unsprezecelea vârf cu peste 8.000 de metri altitudine. A realizat ascensiunea în stilul care îl caracterizează, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.
În urmă cu câteva zile, alpinistul a anunțat că expediția a fost cu succes și a început coborârea. Pe 6 iulie, Horia Colibășanu se afla deja în Chilas, Pakistan, iar pe 7 iulie și-a anunțat sosirea în Islamabad. În Chilas, alpinistul a dat de o situație meteorologică diferită față de temperaturile scăzute de pe munte.
Acesta a anunțat că temperaturile în Chilas au ajuns la 46°C, cu un record local de 48,5°C atins recent.
„După dimineți cu mâinile înghețate, am ajuns în mijlocul unui cuptor. În cameră era imposibil de stat, pereții ardeau, iar blatul din baie nu putea fi atins cu palmele ude. O altfel de aclimatizare…”, a scris Colibășanu, adăugând că singura modalitate de a face față căldurii a fost să meargă ud, după ce a făcut duș cu apă rece care devenea fierbinte în contact cu aerul.
Pentru Horia Colibăşanu, aceasta este a 26-a expediţie internaţională. Este în continuare singurul român care a ajuns pe patru dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume – K2, Annapurna, Dhaulagiri şi Kangchenjunga – fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.
În urmă cu ceva timp, alpinistul a început un proiect ambițios: atingerea tuturor celor 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale planetei. Nanga Parbat reprezintă al unsprezecelea vârf, astfel că alpinistul este la trei vârfuri distanță de a-și îndeplini marele vis.
Horia Colibășanu este unul dintre cei mai mari alpiniști români. A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler și a primit distincții prestigioase precum „Spirit of Mountaineering” și Medalia de Aur pentru Merit Sportiv.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook