Clopoțelul sună anul acesta pe data de 9 septembrie, dar anul școlar 2024-2025 aduce cu sine noi modificări legate de comportamentul elevilor, dar și ținutele acestora. Noul Regulament vine cu modificări importante. Mulți aseamănă interdicțiile aplicate de acum cu cele de pe vremurile generațiilor trecute, când toleranța pentru capriciile elevilor era mult mai mică.
Bluze albe, pantaloni sau fuste negre sau bleumarin
Dacă până acum elevii veneau la școală îmbrăcați după cum își doreau, se schimbă regula. Oricine va veni nepotrivit îmbrăcat la ore poate fi dat afară de profesori. Aceștia nu sunt obligați să-i primească pe cei cu pantaloni rupți, bluze decoltate sau fuste scurte.
Deși ținuta nu este obligatorie, însă multe școli recomandă ca elevii să poarte fuste sau pantaloni negri sau bleumarin și cămăși albe. De asemenea, elevii nu trebuie să aibă gene și unghii false, piercing-uri și tatuaje. S-a depus chiar și un proiect de lege la Senat, în care se specifică ca uniforma să fie obligatorie, cu o singură condiție: să fie oferită elevilor gratuit.
Fără telefon mobil!
Tot în Noul Regulament se specifică ca elevii să nu folosească telefoanele mobile în timpul orelor, acestea urmând a fi depozitate într-un spațiu sigur, amenajat în fiecare sală. Vor avea acces la acest spațiu directorul școlii, elevii, dirigintele și profesorul de serviciu.
Părinții nu cred însă că mobilele vor fi confiscate de profesori. Dacă un elev nu va dori să predea telefonul mobil, poate rămâne fără el, pentru că profesorul îl poate confisca, apoi da directorului după terminarea orelor. Telefonul va ajunge la posesorul său la finalul zilei de curs.
„E complicat să faci asta pentru că ar trebui întocmit un proces verbal de primire-predare”
Unii părinți cred însă că a confisca telefonul pe parcursul zilei nu va fi deloc ușor, de aceea vor exista „profesori care vor evita să confiște telefoanele mobile ale copiilor, odată ce i-au prins cu ele la ore. E complicat să faci asta pentru că ar trebui întocmit un proces-verbal de primire-predare”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook