Începând cu 1 ianuarie 2025 România va intra în spațiul Schengen, iar controlul de frontieră va fi eliminat la granița cu Ungaria și Bulgaria, au spus oficialii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Decizia este valabilă și pentru toate categoriile de mijloace de transport
Ca urmării a intrării în Schengen, persoanele, indiferent de cetățenie vor putea merge către alte state membre ale Spațiului Schengen (fără Cipru și Irlanda) sau se vor putea întoarce din aceste locuri fără să le mai fie verificate documentele de călătorie.
Decizia este valabilă și pentru toate categoriile de mijloace de transport. Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, cine dorește să ajungă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate.
Polițiștii vor face însă controale aleatorii
Pe de altă parte însă, polițiștii de frontieră români vor face controale aleatorii pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență.
Aceștia vor fi ajutați de Poliție, Jandarmerie, Imigrări și alte structuri. Controalele vor ave loc atunci când există informații că sunt posibile fapte ilegale, iar atunci se vor măsuri.
Dacă se dovedește că persoana este „curată”, își poate continua călătoria fără restricții. Patrulele mixte vor fi dotate cu dispozitive mobile de control pe care va fi instalată aplicația eDAC.
Care sunt punctele de frontieră unde nu va mai exista controlul de la 1 ianuarie 2025
La frontiera româno-bulgară veți putea călători fără să fiți verificați la 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier. E vorba de Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele.
De asemenea, există trei puncte de frontieră cu specific feroviar, respectiv Giurgiu, Negru Vodă și Calafat și alte șapte cu specific portuar. E vorba de Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia și Bechet
La frontiera româno-ungară
Va fi liber și în 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, respctiv Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad. Există și alte cinci puncte cu specific feroviar, adică Salonta, Carei, Curtici, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai. Pe Dunărea interioară sunt și două puncte de trecere a frontierei cu specific portuar: Cernavodă și Brăila.
Vor fi intensificate controalele la granița de Est
Potrivit informațiilor oferite de IGPF au fost securizate frontierele externe ale Românei, și totodată ale Uniunii Europene și spațiului Schengen. Astfel, 90% din absolvenții Școlii de Pregătire a Agenților Avram Iancu Oradea vor sta la datorie la frontierele externe. A fost alocată și tehnică de supraveghere și autospeciale de patrulare.
„Poliția de Frontieră Română este pregătită, din toate punctele de vedere – organizatoric, logistic și uman, pentru integrarea în Spațiul Schengen”
„Regândirea dispozitivului și măsurile de ordin logistic au ca scop protecția cetățenilor, precum și folosirea judicioasă a resursei umane. Poliția de Frontieră Română este pregătită, din toate punctele de vedere – organizatoric, logistic și uman, pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale terestră începând cu data de 1 ianuarie 2025”, se spune într-un comunicat remis luni de către IGPF.
Potrivit statisticilor, anul acesta punctele de frontieră internă ale Românei au fost tranzitate, zilnic, în medie de 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook