Simona Ionescu / Redactor Șef

Copiii cetățenilor români, control special la frontieră după intrarea în Air și Naval Schengen

Copiii cetățenilor români, control special la frontieră după intrarea în Air și Naval Schengen
În data de 31 martie România va intra în spațiul Schengen pe cale aeriană și navală. Acest lucru schimbă mult regulile de circulație în cazul minorilor.

Copiii cetățenilor români vor avea parte de control special la frontieră după intrarea în Air și Naval Schengen. Mai exact, copiii vor putea trece la graniță pe baza declarației părintelui neînsoțitor. În plus, adolescenții de cel puțin 16 ani vor putea călători singuri în anumite condiții, din 31 martie.

Reamintim că până pe 31 martie, aeroporturile vor trebui să aibă pregătite fluxurile separate de îmbarcare, Schengen și non-Schengen. După 31 martie 70% din zboruri vor fi în spațiul Schengen (incluzând-le aici și pe cele interne) și 30% în afara acestui spațiu comunitar. Cetățenii români nu vor mai trebui să mai prezinte documentele Poliției de Frontieră la călătorii în celelalte 28 de state (incluzând și Bulgaria) din acest spațiu. Pasagerii pentru statele Schengen vor mai prezenta documentul de identitate doar la punctul de îmbarcare, unde îl solicită compania aeeronautică.

Copiii românilor, control special la frontieră

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră au definitivat procedurile conform cărora vor fi verificați la frontieră copiii de la 31 martie odată cu intrarea României în Air Schengen.

Din 31 martie România va intra în Air Schengen. Românii nu mai trebuie să arate actele de identitate la poliția de frontieră, în cazul călătoriilor în Europa (Sursa foto: Pixabay)

Astfel, copiii vor putea merge în Schengen  dacă sunt cu ambii părinți sau pe baza unei declarații oficiale dacă sunt numai cu un părinte.

Declarațiile „trebuie să fie autentificate în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supra legalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supra legalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999”, se arată în document.

Cum călătoresc adolescenții de peste 16 ani

Adolescenții români de peste 16 ani vor putea călători neînsoțiți cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, tot pe baza unor declarații notariale. Acest acord al părinților nu este necesar în cazul în care au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație.

Începând cu august 2023, adolescenții români care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, pentru a merge în vizită la rude, pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea le este pusă în pericol.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre