Simona Ionescu / Redactor Șef

Carte veche de 200 de ani, legată cu piele umană. Universitatea Harvard i-a decis soarta

Carte veche de 200 de ani, legată cu piele umană. Universitatea Harvard i-a decis soarta
O carte veche de 200 de ani a stârnit controverse datorită modului în care a fost legată, chiar cu piele umană. Universitatea Harvard, care se află în posesia exemplarului ciudat, a luat o decizie tranșantă vizavi de situație.

În 2014, o carte din biblioteca Universității Harvard a captat atenția internațională, după ce o descoperire macabră a fost facută. Creația literară, care era în biblioteca cu cărți rare a universității, era intitulată „Des Destinées de l’Ame” (trad. Destine ale sufletului). 

Cartea se află din 1934 în Biblioteca Houghton a Harvard
Sursa foto: Harvard University

Nu acesta a fost însă detaliul care a stârnit șocul, ci faptul că faimoasa carte era legată cu piele provenită de la om. La momentul respectiv, Universitatea a numit descoperirea „o veste bună pentru fanii bibliografiei antropodermice, pentru bibliomani și canibali deopotrivă”.

O practică ce era comună încă din 1500 

Bibliopegia antropodermică este practica de a lega cărți în piele umană și a fost o modalitate populară în secolul al XIX-lea. Practica există însă încă din anii 1500. 

Cartea este a unui romancier francez și se intitulează „Destine ale sufletului”
Sursa foto: Harvard University

Aflată în posesia bibliotecii încă din 1934, cartea era chiar subiect de „inițiere” pentru noii studenți. Aceștia erau puși să aranjeze colecțiile din bibliotecă, însă nu înainte de a fi trimiși să ia cartea de pe rafturi, fără să li se spună că atingeau piele umană. 

Autorul, un romancier francez 

Cartea a fost scrisă de Arsène Houssaye, un romancier francez, la mijlocul anilor 1880, ca o meditație asupra naturii de a avea un suflet și a vieții după moarte. Primul proprietar al volumului, medicul francez Ludovic Bouland, a legat apoi cartea cu piele umană. Harvard a declarat că Bouland a luat, fără consimțământ, pielea de la o pacientă decedată într-un spital în care lucra.

Arsène Houssaye a scris opera la mijlocul anilor 1880
Sursa foto: Wikipedia

Când exemplarul a ajuns la Harvard, a fost descoperit un bilet lăsat de Bouland în interior, care se lăuda că a „păstrat eleganța” acesteia și nu a aplicat nimic pe copertă: „Păstrasem această bucată de piele umană luată de pe spatele unei femei”, a scris el. „O carte despre sufletul uman merita să aibă o acoperire umană”.

Criminalii executați erau donați științei 

Relatările din secolul al XIX-lea au dezvăluit că , la acea vreme, cadavrele criminalilor executați au fost donate științei, iar pielea lor a fost ulterior oferită legătorilor de cărți.

Harvard a confirmat în 2014 că legăturile ce acoperă cartea sunt din piele umană
Sursa foto: Harvard University

Simon Chaplin, care în 2014 era șeful Bibliotecii Wellcome, a declarat la vremea respectivă: „Nu există un număr foarte mare de astfel de cărți, a fost o practică ocazională făcută în principal pentru a genera un sentiment de emoție indirectă decât pentru un motiv practic.

Harvard va îndepărta legătura de piele umană 

În ciuda istoriei care este o mărturie a unor practici din trecut, Universitatea Harvard a decis să înlăture legătura de piele umană de pe carte. Aceasta a declarat că, după „un studiu atent, implicarea părților interesate și luarea în considerare”, va îndepărta legătura de piele și va colabora cu autoritățile pentru a „determina o dispoziție finală respectuoasă a acestor rămășițe umane”. 

Universitatea Harvard are un număr impresionant de biblioteci în cadrul campusului.
Sursa foto: Harvard University

Harvard a numit istoria tulburătoare „tensionată din punct de vedere etic”, astfel că așa s-a luat hotărârea de a desface coperțile. 

Cartea, numită un „act odios”

„După cum vă puteți imagina, aceasta a fost o circumstanță neobișnuită pentru noi, în bibliotecă, și am învățat foarte multe pe măsură ce am ajuns la decizia noastră”, a declarat Tom Hyry, arhivist la Biblioteca Houghton, într-un Q&A publicat de Harvard, în care a anunțat decizia de a elimina cartea din biblioteca sa.

Cartea a fost numită „un act odios”
Sursa foto: Harvard University

„Problema centrală a creării volumului a fost un medic care nu a văzut o persoană întreagă în fața sa și a efectuat un act odios de a îndepărta o bucată de piele de la un pacient decedat, aproape sigur fără consimțământ, și a folosit-o într-o legătură de carte care a fost manipulată de mulți timp de mai bine de un secol. Credem că este timpul ca rămășițele să fie puse la odihnă”, a mai transmis reprezentantul Harvard. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre