Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu banii românilor. Informații de ultimă oră de la autorități

Ce se întâmplă cu banii românilor. Informații de ultimă oră de la autorități
Premierul României a făcut un anunț important pentru țară, în timp ce bancherii au și ei vești pentru românii cu credite. Noile informații îi vizează pe toți românii.

În timp ce premierul vorbește despre austeritate, apar vești mai bune pentru românii cu credite. Indicele IRCC, cel după care se calculează creditele luate după luna mai a anului 2019, a atins vârful în luna aprilie, iar în următoarele luni ratele nu vor mai crește. Deja de câteva luni indicele ROBOR a început să scadă și, odată cu el, și ratele care depind de acesta.

Oficialii Băncii Naţionale atrag atenția însă că scăderile ratelor nu vor fi la fel de accelerate precum au fost creșterile. Însă, trendul descendent este clar. „Nu este această scădere atât de semnificativă pentru că ştim că anii trecuţi era ROBOR 1%, 2%, şi aceste procente făceau ca ratele să fie mult mai mici. Nu cred că există posibilitatea unor scăderi mai consistente”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, citat de Gandul.ro.

Conform aceleiași surse, IRCC, indicele în funcţie de care se calculează creditele începând cu anul 2019, are o întârziere faţă de ROBOR şi ariază de la un trimestru la celălalt.  Amintim că în luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă, stabilind indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Nicolae Ciucă anunţă detaliile planului de austeritate

După şedinţa de Guvern de joi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că s-au stabilit sarcini clare la nivelul instituţiilor statului, Ministerul Finanţelor, ANAF, Vamă, Mari Contribuabili, pentru a creşte nivelul de colectare la bugetul de stat. De asemenea, el a precizat că guvernul va lua, în perioada următoare, o serie de măsuri pentru chibzuirea mai bună a fondurilor publice, a banilor.

Premierul Nicolae Ciucă anunță măsuri de austeritate

„Am stabilit sarcini clare şi o mai bună coordonare la nivelul instituţiilor statului – Ministerul Finanţelor, ANAF, Vamă, Mari Contribuabili – pentru a creste nivelul de colectare la bugetul de stat. Este nevoie de un dialog permanent atât între aceste instituţii, cât şi în relaţia cu contribuabilii pentru a valorifica resursele publice. Vom veni, în perioada următoare, cu o serie de măsuri pentru chibzuirea mai buna a fondurilor publice, agreate la nivelul guvernului şi coaliţiei de guvernare”, anunţă şeful Executivului într-o postare pe Facebook.

„Suntem un guvern responsabil şi abordăm reducerea cheltuielilor bugetare plecând de la trei coordonate clare: nu vor fi afectate veniturile salariaţilor, menţinem bugetul pentru investiţii, nu introducem noi taxe şi impozite. Austeritatea nu este soluţia, rezultate au dat cumpătarea şi chibzuinţa banului public”, mai spune premierul.

Cum vor afecta măsurile Executivului puterea de cumpărare a populației

El arată că ”nu au în vedere măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetăţenilor, în condiţiile în care am trecut cu toţii prin această situaţie de criză, am fost afectaţi de creşterea preţurilor, de inflaţie. Cu toate acestea, putem spune după un an de zile că România a reuşit să îşi menţină echilibrul şi să se profileze ca fiind cea mai stabilă economie din regiune. Ultimele date publicate de Eurostat arată îmbunătăţirea puterii de cumpărare.

Este un indicator pe care trebuie să îl urmărim şi, în continuare, să gestionăm tot ceea ce se petrece în interiorul economiei noastre pentru a putea să asigurăm trendul descrescător al inflaţiei şi reducerea acesteia cât mai mult posibil până la finele anului”.

Premierul Nicolae Ciucă mai menționează, în aceeași postare, că „rezultatele pe care le-au obţinut anul trecut, respectiv creşterea Produsului Intern Brut cu 49 de miliarde, volumul mare de investiţii străine – 11 miliarde de euro, atragerea celei mai mari sume din fonduri europene – 11,3 miliarde de euro – sunt elemente care ne responsabilizează să menţinem această evoluţie. Vom proteja economia, cetăţenii, locurile de muncă şi vom folosi întreg potenţialul energetic, agricol şi în domeniul IT&C pentru a continua procesul de modernizare si dezvoltare al României”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre