Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai vechi vin descoperit vreodată în stare lichidă a fost găsit într-o urnă cu rămășițe romane. Are 2000 de ani

Cel mai vechi vin descoperit vreodată în stare lichidă a fost găsit într-o urnă cu rămășițe romane. Are 2000 de ani
Lichidul brun-roșiatic găsit într-un mormânt roman neatins vechi de 2.000 de ani este un vin local, asemănător cu sherry-ul. A fost găsit într-o urnă cu rămășițe umane.

Cel mai vechi vin descoperit vreodată în forma sa lichidă originală este de culoare brun-roșiatică și, foarte probabil, corpolent. Culoarea de roșcat-maroniu s-a format din cauza reacțiilor chimice care au avut loc în cei 2.000 de ani de când vinul alb a fost turnat într-o urnă funerară din sudul Spaniei. Urna conținea printre altele, și rămășițele umane ale unui bărbat roman.

Înaintea acestui vin a fost descoperită o sticlă de Speyer, datată în jurul anului 325 d.Hr.

Înainte de această descoperire, care este raportată în Journal of Archaeological Science: Reports, cel mai vechi vin păstrat în stare lichidă era sticla de vin Speyer, care a fost excavată dintr-un mormânt roman din apropierea orașului german Speyer în 1867 și datată în jurul anului 325 d.Hr. Urna spaniolă a fost recuperată în 2019, după ce o familie care efectua lucrări la casa lor din Carmona a dat peste un mormânt scufundat pe proprietatea lor.

„Trebuie să aplaudăm spiritul civic al proprietarilor casei, care au sunat imediat la departamentul de arheologie al orașului”

„Este un mormânt scufundat care a fost excavat din stâncă, ceea ce i-a permis să rămână în picioare timp de 2.000 de ani. Trebuie să aplaudăm spiritul civic al proprietarilor casei, care au sunat imediat la departamentul de arheologie al orașului. Arheologii orașului și-au dat seama rapid că mormântul era incredibil de neobișnuit, deoarece nu fusese jefuit, romanii erau mândri, chiar și în moarte, și obișnuiau să construiască monumente funerare, cum ar fi turnuri, deasupra mormintelor lor, astfel încât oamenii să le poată vedea.

Ei doreau să rămână în memoria oamenilor.”, a declarat José Rafael Ruiz Arrebola, un chimist organic de la Universitatea din Cordoba, care a condus analiza vinului.

Fiecare urnă conținea rămășițele osoase incinerate ale unei singure persoane

A fost descoperit cel mai vechi vin din lume. Are 2000 de ani

Mormântul conținea opt nișe funerare, dintre care șase conțineau urne făcute din calcar, gresie sau sticlă și plumb. Fiecare urnă conținea rămășițele osoase incinerate ale unei singure persoane, iar două dintre urne erau inscripționate cu numele celor decedați: Hispanae și Senicio. Deși mormântul a ținut prima pagină a ziarelor anul trecut, când cercetătorii au anunțat că au găsit o sticlă de cristal într-una dintre urne, care conținea un parfum roman de 2.000 de ani cu aromă de patchouli, acesta nu a renunțat la toate secretele sale.

Urna conținea și un inel de aur decorat cu un Janus cu două capete

Surpriza a fost și mai mare atunci când arheologii au deschis urna și au văzut că era plină de lichid. Urna conținea, de asemenea, oasele incinerate ale unui bărbat și un inel de aur decorat cu un Janus cu două capete. Acesta a fost pus ulterior, iar mortul nu îl purta când a fost incinerat.

Erau, de asemenea, ceea ce ar putea fi picioarele de metal ale patului pe care a fost incinerat cadavrul”, a declarat Ruiz Arrebola.

După ce Ruiz Arrebola și echipa sa au stabilit că cei aproximativ cinci litri de lichid roșiatic din flaconul de sticlă din interiorul urnei nu proveneau de la condensare sau de la inundații, au început să îl analizeze. Testele au arătat că acesta avea un PH de 7,5 – apropiat de cel al apei – și conținea elemente chimice foarte asemănătoare cu cele din vinurile actuale.

„Am găsit șapte polifenoli din vin”

„Am căutat biomarkeri, care sunt compuși chimici care îți spun fără echivoc ce este o anumită substanță. În acest caz, am căutat polifenoli exclusiv din vin – și am găsit șapte polifenoli din vin. Am comparat acești polifenoli cu cei din vinurile din această parte a Andaluziei și s-au potrivit. Așa că asta a confirmat că era vorba de vin.

Următorul lucru de făcut a fost să stabilim dacă este vorba de un vin alb sau de un vin roșu”, a mai spus chimistul. Lipsa acidului siringic, care se formează atunci când pigmentul principal din vinurile roșii se descompune, indica în mod clar că era vorba de un vin alb, la fel ca și mozaicurile romane locale care arată oameni călcând struguri albi.

Sursă foto: www.theguardian.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre