Simona Ionescu / Redactor Șef

China îi ține piept lui Donald Trump. Promite să „lupte până la capăt”

China îi ține piept lui Donald Trump. Promite să „lupte până la capăt”
Pe fondul amenințărilor lui Donald Trump de a majora tarifele la mărfuri, China l-a acuzat pe președintele SUA de „șantaj” și promite să „lupte până la capăt”.

China refuză să facă un pas înapoi în urma ultimelor amenințări controversate ale lui Donald Trump privind tarifele vamale. Mai mult, promite să „lupte până la capăt”.

Donald Trump are o singură dorință: să facă „America bogată din nou”

Președintele SUA, Donald Trump a supărat zeci de țări din întreaga lume săptămâna trecută, când a prezentat o listă de tarife pentru partenerii săi comerciali, în încercarea de a „face America bogată din nou”.

Majoritatea partenerilor comerciali ai SUA au fost loviți cu o taxă de cel puțin 10% în cursul weekendului, în timp ce 60 de țări se pregătesc pentru tarife mai mari începând de miercuri, 9 aprilie.

În discursul său  din „Ziua eliberării”, Donald Trump a identificat în mod specific Uniunea Europeană și China drept cei mai mari vinovați care „ne fură” cel mai mult și a subliniat tarifele de 20% și, respectiv, 34%.

Donald Trump a dat Chinei un termen limită și a numit-o „cel mai mare abuzator”

Anunțul a fost făcut în condițiile în care administrația a impus deja Chinei tarife de 20% la începutul acestui an, prezentând o creștere generală de 54%, ca pedeapsă aparent pentru traficul de fentanil.

Donald Trump a dat Chinei un termen limită până marți sau se va confrunta cu o creștere a tarifelor cu 104%. De asemenea, președintele SUA a numit China „cel mai mare abuzator dintre toți” în ceea ce privește practicile comerciale.

Donald Trump a amenințat cu o taxă de 104% asupra importurilor chineze

China îi ține piept lui Donald Trump. Promite să „lupte până la capăt”
Donald Trump amenință China

Cu toate acestea, Beijingul a ripostat duminică, 6 aprilie, în timp ce piețele bursiere globale s-au prăbușit, amenințând cu un contra-tarif de 34% asupra importurilor din SUA.

În replică, Donald Trump a încurajat China să elimine taxa cu termenul limită de marți, 8 aprilie, sau să se confrunte cu o taxă suplimentară de 50 %. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, SUA vor încasa o taxă combinată de 104% asupra importurilor chineze. Dar China rămână fermă în deciziile sale și a acuzat SUA de „șantaj” și „intimidare”.

„Contramăsurile luate de China vizează protejarea suveranității, securității și intereselor sale de dezvoltare”

Ministerul chinez al Comerțului a afirmat într-o declarație că impunerea de către SUA a așa-numitelor „tarife reciproce” asupra Chinei este „complet nefondată și reprezintă o practică tipică de intimidare unilaterală”. De asemenea, acesta susține că ar putea să apară mai multe contratarife care să vizeze produsele americane, pe măsură ce războiul comercial continuă să se intensifice.

„Contramăsurile luate de China vizează protejarea suveranității, securității și intereselor sale de dezvoltare, precum și menținerea ordinii normale a comerțului internațional.

Ele sunt complet legitime. Amenințarea SUA de a escalada tarifele asupra Chinei este o greșeală peste o greșeală și expune încă o dată natura șantajistă a SUA. China nu va accepta niciodată acest lucru. Dacă SUA insistă asupra propriei căi, China va lupta până la capăt”, a adăugat ministerul.

„China îi va face jocul până la capăt”

Într-un briefing de presă, Ministerul chinez de Externe a acuzat în continuare SUA de „hărțuire economică” și de „destabilizarea” economiilor lumii. Lin Jian a declarat că „abuzul” american de tarife „încalcă grav” acordurile comerciale din întreaga lume, declarând reporterilor că „războaiele comerciale nu au câștigători”.

„Dacă SUA insistă să ducă războiul tarifelor și războiul comercial fără a ține cont de interesele ambelor țări și ale comunității internaționale, China îi va face jocul până la capăt”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre