Simona Ionescu / Redactor Șef

Creștere record a chiriilor. Oamenii nu se mai înghesuie să achiziționeze locuințe

Creștere record a chiriilor. Oamenii nu se mai înghesuie să achiziționeze locuințe
În ultimele 12 luni, chiriile au crescut cu 5,3%. Este un record, fiind cea mai mare modificare anuală înregistrată de Oficiul Național de Statistică.

Așa ceva nu s-au gândit vreodată britanicii să trăiască. Chiriile au înregistrat o creștere record, iar cifrele ONS au arătat o încetinire a creșterii prețurilor la locuințe. E vorba de un procent de 1,7% în ultimele 12 luni până în iunie, raportat la o creștere de 1,8% în mai. Anul trecut creșterea a fost de 14%.

Potrivit informațiilor oferite de Financial Times, cea mai scăzută rată de creștere a fost în iunie 2020, când piața imobiliară a fost lovită de un blocaj puternic, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Oamenii aleg să închirieze, în loc să cumpere

Chiriile au crescut atât de mult ca urmare a lipsei proprietăților disponibile. Pe de altă parte însă, tot mai multe persoane optează pentru închiriere și, din cauza ratelor ipotecare mult mai mari și a creșterii costului proprietăților. În iulie, la Londra, s-a înregistrat o creștere a chiriilor cu un procent de 5,5%. Potrivit informațiilor oferite de Banca Angliei, în iunie rata medie a creditelor ipotecare a crescut la 4,6%. Este cel mai ridicat nivel din 2008, din timpul crizei financiare.

Au sărit chiriile și în Marea Britanie

Continuă creștere de chiriași

„Există o diferenţă uriaşă privind numărul de proprietăţi disponibile pentru închiriere, în comparaţie cu numărul în continuă creştere de chiriaşi care caută o locuinţă, continuând, în cele din urmă, să pună presiune asupra preţurilor chiriei”, a mărturisit Nathan Emerson, directorul executiv al Propertymark, un organism comercial pentru agenţii imobiliare, potrivit Rador, care citează ziarulromanesc.net.

Situația nu se va schimba nici în lunile următoare, întrucât ratele ipotecare se așteaptă să rămână ridicate.

Și în România chiriile au luat-o razna

Conform unei analize ale platormei online Storia și în România chiriile au luat-o razna, în unele locuri chiar și cu 12%. „Față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna iunie a anului curent, interesul pentru chirii a fost mult mai ridicat – datele arată că au fost vizionate cu 12% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și că au fost realizate cu 20% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe platformă).

De asemenea, față de luna trecută (mai a.c.), românii au vizualizat cu 1% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și au făcut cu 10% mai multe contactări, date care arată că cei care caută sunt mai hotărâți să și închirieze”, arată analiza Storia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre