Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum alegem jucăriile potrivite pentru copii de Moș Nicolae. Sfaturi pentru ca sărbătorile să fie un succes

Cum alegem jucăriile potrivite pentru copii de Moș Nicolae. Sfaturi pentru ca sărbătorile să fie un succes
Când vine vorba de Moș Nicolae și alegerea jucăriilor, situația se complică pentru părinți. Dacă aleg unul prea complicat, e posibil ca celui mic să nu îi placă și să devină frustrat. Dacă se orientează către unul prea simplist, riscă să nu fie băgat în seamă.

Specialiștii recomandă ca jucăriile pentru Moș Nicolae să fie alese în funcție de vârsta copiilor și astfel evitați orice probleme și bucuria va fi maximă.

Orice copil are nevoie în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, când vine Moș Nicolae și Moș Crăciun de cât mai cadouri și cât mai frumoase. Jucăriile sunt un element esențial, iar părinții și rudele caută să-i încânte pe cei mici cu cele mai frumoase, dar care să fie și avantajoase din punct de vedere financiar.

Optați pentru versatilitate când alegeți jucării pentru cei mici

Luați în considerare vârsta și etapa copilului

Specialiștii vă sfătuiesc să aveți grijă atunci când cumpărați o jucărie în primul rând să țineți cont de vârsta copilului. Poate fi greu să luați decizia corectă, mai ales când reclamele de pe televizor abundă. Fiecărui părinte îi place să se gândească la copilul său ca la un mic geniu care poate face față oricărei provocări legate de jucării, dar este important să analizați obiectiv modul în care interacționează cu alte jucării din categoria lor de vârstă și să vă adaptați la nivelul lor de îndemânare atunci când alegeți următoarea jucărie.

Căutați versatilitatea

Orice părinte vrea ca jucăria pe care o dăruiește copilului să dureze mai mult decât în perioada sărbătorilor. Iar această abordare îi învață și pe copii o lecție importantă. Preocupările legate de versatilitatea jucăriilor sunt deosebit de importante dacă nu sunteți părintele copilului.

Pentru că ultimul lucru pe care doriți să îl faceți este să cumpărați o jucărie care va deveni în curând plictisitoare pentru un copil și va fi lăsată deoparte. De aceea, e important să consultați un specialist în jucării, care va oferi informații despre popularitatea acestora, iar rudele vor ști ce să aleagă.

Puteți alege și jucării care implică și alți membri ai familiei

Așa-numitele „jucării pasive”, cum ar fi jocurile pe calculator, televizoarele, tabletele sau smartphone-urile, își au locul lor, dar acestea, spun specialiștii, limitează utilizarea imaginației și explorarea tactilă a copiilor. Pentru cei mici trebuie să fie creativi! Trusele de creație proprie și seturile de vopsea sunt alegeri excelente de jucării în acest sens pentru Moș Nicolae.

Ce cadouri le luați copiilor de Moș Nicolae

Cei mici vor fi bucuroși să construiască orașe cu blocuri LEGO sau să împletească brățări ale prieteniei. Puteți investi și în jucării care implică și alți membri ai familiei. Atunci când alegeți o jucărie pentru propriul copil, rezistați tentației de a alege una bazându-vă doar pe propria nostalgie sau pe presupunerea a ceea ce i-ar plăcea.

Nu alegeți jucării cu margini ascuțite

Jucăriile cu margini ascuțite și vârfuri ascuțite reprezintă un pericol pentru copiii sub trei ani. Acest lucru se datorează faptului că cei mici nu înțeleg că aceste obiecte ascuțite nu sunt jucării și de multe ori încearcă să le mănânce sau să le arunce în alți copii.

Evitați bilele, monedele și jocurile cu bile pentru cei mici

Când achiziționați jucării pentru cei mici trebuie să fiți atenți la câteva lucruri. Jucăriile fabricate din țesături trebuie să fie etichetate ca fiind rezistente la flacără sau ignifuge. Jucăriile de pluș trebuie să fie lavabile, iar vopseaua de pe orice jucărie nu trebuie să conțină plumb. Asigurați-vă că o jucărie nu este prea zgomotoasă pentru copilul dumneavoastră.

Zgomotul unor zornăitoare, jucării care scârțâie și jucării muzicale sau electronice poate fi la fel de puternic ca un claxon de mașină,  chiar mai puternic dacă un copil îl ține direct la urech, și poate duce la pierderea auzului. Evitați bilele, monedele și jocurile cu bile pentru cei mici. Pot rămâne blocate în gât, deasupra traheei, și pot îngreuna respirația.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre