Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum îi sfidează Vladimir Putin pe toți cei care îl „scot din circuit”

Cum îi sfidează Vladimir Putin pe toți cei care îl „scot din circuit”
Vladimir Putin este unul dintre marii lideri mondiali, iar în jurul lui se țes și multe povești care nu sunt neapărat reale. De când a declanșat războiul cu Ucraina, declarând că nu face decât să recupereze teritorii rusești care aparțin țării, este cu atât mai atent urmărit, nu doar de liderii politici mondiali, ci și de public.

Ajuns la 72 de ani, Vladimir Putin își sărbătorește azi ziua de naștere sfidându-i pe toți cei care îl vor bolnav și scos din circuit. Liderul de la Kremlin speră să devină cel mai longeviv lider al Rusiei. În timp ce zâmbește la urările primite la împlinirea frumoasei vârste, inclusiv „Dumnezeu să-l ocrotească pe Țar!”, circulă zvonuri potrivit cărora liderul rus se confruntă cu probleme grave de sănătate.

Amintim că, în martie 2022, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, a abordat cu anumiți reporteri  starea de sănătate a lui Putin. „Unii spun că are cancer, alții spun că are ceață mentală din cauza Covidului. Alții cred doar că e un tiran furios”, a declarat aceasta. 

Kremlinul a fost deja nevoit să nege recent că Putin ar fi bolnav, după ce au apărut și mai recent, noi articole în presă conform cărora acesta ar putea suferi de o formă de cancer. 

Vladimir Putin îi sfidează pe toți cei care îl „scot din circuit”

Președintele Vladimir Putin a împlinit, luni, 72 de ani, iar urările de „La mulți ani” au venit rapid din partea susținătorilor săi. „Dumnezeu să-l ocrotească pe Țar!” a fost una dintre primele urări publice adresate lui Putin, care este liderul suprem al Rusiei deja de aproape un sfert de secol. 

Felicitarea a venit din partea ideologului ultra-naționalist rus Aleksandr Dughin pe canalul său de mesagerie Telegram, la câteva minute după miezul nopții. Dughin, în vârstă de 62 de ani, a pledat de mult timp pentru unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă și a altor teritorii într-un nou imperiu rus vast.

Amintim că Vladimir Putin, care a ordonat invazia Ucrainei în 2022, a câștigat un scrutin record post-sovietic în alegerile din martie 2024. Noul său mandat de șase ani, dacă va fi finalizat, l-ar face cel mai longeviv lider al Rusiei în ultimii două secole.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie veche de secole cu un Occident în declin, care, spune el, a umilit Rusia după Războiul Rece, încălcând sfera de influență a Moscovei. 

Kievul și aliații săi occidentali numesc războiul o acaparare imperialistă de teritorii. Cert este că acest conflict a ucis mii de civili, majoritatea fiind ucraineni, și a transformat orașe în ruine, obligând milioane de oameni să se mute. 

Toți cercetătorii puși să găsească leacuri de întinerire

La începutul acestei luni, presa a scris că oamenii de știință ruși lucrează la noi tratamente anti-îmbătrânire la ordinul unui apropiat al lui Putin. Despre liderul de la Moscova se spune că este obsedat de ideea prelungirii cât mai mult a vieții.

O sursă de la Kremlin a declarat pentru The Times că prietenul lui Putin, fizicianul Mihail Kovalciuk, în vârstă de 77 de ani, care a promovat intens cercetarea anti-îmbătrânire, este „obsedat de viața eternă”. 

Din ordinul acestuia, institutelor de cercetare li s-a ordonat să raporteze constant rezultatele cercetărilor pentru combaterea îmbătrânirii celulare și a osteoporozei, a tulburărilor cognitive și senzoriale și pentru îmbunătățirea sistemelor imunitare. 

 Mai mult, imprimarea 3D bio, o tehnologie pe care oamenii de știință speră să o folosească pentru a „imprima” organe și țesuturi, reprezintă, de asemenea, un interes important al Ministerului Sănătății de la Moscova. 

Explozii în Crimeea de ziua lui Putin

„Astăzi, prieteni, este ziua de naștere a liderului nostru național”, a scris și Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene din Rusia, care se autoproclamă „soldatul de picior” al lui Putin, într-un mesaj de felicitare pe Telegram, distribuit la miezul nopții de luni. „Aceasta este o zi semnificativă pentru întreaga noastră Patrie”, a mai punctat liderul cecen citat de The Independent.

Între timp, luni, un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din orașul Feodosia, pe coasta Crimeii, la Marea Neagră, au declarat oficialii numiți de Rusia în Peninsula pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014. 

Nu au fost înregistrate victime, a scris Oleg Kriucikov, consilierul șefului instalat de Rusia în Crimeea, pe aplicația de mesagerie Telegram, citându-l pe șeful administrației din Feodosia. 

Mai multe detalii despre cauzele incendiului nu au fost însă furnizate. Canalul de știri Baza de pe Telegram, care are surse în rândul serviciilor de securitate ruse, a transmis că mai multe rezervoare de combustibil erau în flăcări la Feodosia, după ce locuitorii au auzit o serie de explozii puternice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri