Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum recunoașteți uleiul de măsline falsificat. Trucuri pe care nu le știați

Cum recunoașteți uleiul de măsline falsificat. Trucuri pe care nu le știați
O bogăție de antioxidanți și vitamine, uleiul de măsline este o minune pentru organism. Cu o singură condiție: să nu fie falsificat. Trucuri care vă vor fi de ajutor.

Cu proprietăți antioxidante și antimicrobiene, uleiul de măsline este folosit de toată omenirea, dar din păcate a început să se falsifice din ce în ce mai mult. Iată câteva trucuri pentru a ști ce cumpărați.

Doar în noiembrie anul trecut, s-a ajuns atât de departe încât autoritățile au confiscat 260.000 de litri de produse contrafăcute în Italia și Spania. Pe de altă parte, în timp ce producția a scăzut ca urmare a secetei, doar în ultimii doi ani prețurile au crescut cu 75%. Cum se falsifică?

Se amestecă cu clorofilă sau betecaroten

De cele mai multe ori, uleiul de măsline veritabil este înlocuit sau amestecat cu cel de semințe. Și cum uleiul de semințe nu are nici gust, nici culoare, este amestecat cu clorofilă sau betacaroten. Tocmai pentru a avea culoarea galben-verzuie și un gust puțin amărui. Specialiștii spun și că uleiurile de măsline proaspete, autentice, vor avea puțin piperat, care apare datorită prezenței polifenolilor. Uleiurile de măsline contrafăcute vor avea un gust tern și gras, și chiar ceros sau ca de creion dacă au început să râncezească.

„Extra virgin” doar pe etichetă

În plus, multe sticle de ulei de măsline sunt etichetate în mod greșit ca fiind „extravirgin”, când de fapt sunt de calitate inferioară. Un studiu al Ligii Naționale a Consumatorilor a arătat la un moment dat că aproape jumătate din sticlele testate de la câțiva mari retaileri nu îndeplineau cerințele etichetei „extra virgin”.

Cum recunoști uleiul de măsline falsificat

Din punct de vedere tehnic, uleiul de măsline extravirgin este un ulei cu un conținut scăzut de acid și lipsit de aromă și miros. În timp ce uleiul de măsline extravirgin este superior, uleiul de calitate inferioară este mult mai ușor și mai ieftin de cultivat și recoltat.

Căutați etichete cu detalii specifice despre măsline

Fiți atenți la data recoltării. Măslinele sunt recoltate o dată pe an, la sfârșitul toamnei. Dacă sticla pe care o cumpărați are o dată de recoltare în ultimele 12-14 luni, uleiul este proaspăt. Căutați etichete cu detalii specifice despre măsline – nu doar țara, ci și regiunea în care au fost cultivate, soiul specific de măsline folosit, note de gust și de degustare.

Dacă pielea absoarbe uleiul, este de măsline

Potrivit informațiilor oferite de chef Alex Ilinca, puneți pe mână puțin ulei de măsline și dacă este absorbit de piele, atunci înseamnă că e autentic. De asemenea, puteți pune ulei pe o farfurie albă și observați dacă are consistența mierii. Uleiul extravirgin nu are voie să fie dulce, ci foarte puțin amărui, iar „retrogustul să fie de ceva proaspăt. Un alt truc este congelarea unei cupe cu ulei de măsline. Un produs veritabil va avea un aspect uniform”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre