Simona Ionescu / Redactor Șef

De râsul curcilor. Cum a fost posibil ca Bistrița să fie confundată cu Sibiul chiar de către consilierii locali, la studiile pentru Wonderland

De râsul curcilor. Cum a fost posibil ca Bistrița să fie confundată cu Sibiul chiar de către consilierii locali, la studiile pentru Wonderland
S-a întâmplat în România. Săptămâna aceasta, Consiliul Local al municipiului Bistrița votează Studiul de Fezabilitate al saniei de vară, care urmează să se materializeze în Wonderland. Doar că Bistrița în respectivul studiu a devenit Sibiu. Cum a fost posibilă această confuzie halucinantă, în cele ce urmează.

Nu de puține ori mass-media a scris că mai întâi trec luni și chiar ani până facem un studiu de fezabilitate și apoi încă alți ani, pentru a cocretiza și materializa cele scrise pe hârtie. Iar cum timpul zboară, unii au găsit o metodă ușoară, cunoscută sub denumirea ”copy paste”.

Consilierii locali bistrițeni au pe masă la ședința din această lună studiul de fezabilitate pentru sania de vară propusă pentru zona de agrement Wonderland, investiție estimată la 29 de milioane de lei. Doar că surpriză: firma care a încasat bani să evidențieze pe hârtie investiția arată că s-ar fi dat un copy paste dintr-un alt studiu dedicat municipiului Sibiu, care are un proiect asemănător.

Cum au decurs lucrurile. Teoretic, documentul care se întinde pe 227 de pagini, trebuia verificat și corectat în primul rând se firma care l-a livrat și a încasat o sumă deloc de neglijat – Resort Planning SRL. Apoi, Primăria Bistrița trebuia să verifice documentul odată primit de la firmă și nu în ultimul rând sunt funcționari special desemnați în instituție care pregătesc documentele de ședință pentru Consiliul Local, care trebuie să verifice și ei documentele care ajung la consilieri.

Ca dovadă a fost lansat în mediul online și facsimilul cu dovada evidentă a faptei date.

„Necesitatea investiției rezidă și din alte motive. În special lipsa unui spațiu destinat relaxării și agrementului pentru un număr important a locuitorilor municipiului Sibiu, care pentru a-și petrece timpul liber trebuie să parcurgă zeci și sute de kilometri până la cele mai apropiate locații”, apare în studiul de fezabilitate al saniei de vară.

Aceasta nu este singura greșeală „de redactare”. Firma care a făcut SF-ul încurcă și numele zonelor de agrement: „Prin realizarea proiectului Zona de agrement Dealul Gușteriței se estimează o creștere a nivelului calitativ și de performanță a procesului economic din zona luată în studiu”, se arată în postatea din mediul online a consilierului userist.

De unde s-a pornit povestea incredibilă, dar adevărată

Din documente reiese că aceeași firmă, Resort Planning SRL a realizat și studiul de fezabilitate pentru un parc de distracții în Sibiu, care include și o sanie de vară.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat pentru municipiul Sibiu, făcut public de turnulsfatului.ro, și proiectul lor costă 30 de milioane de lei, însă este un parc de distracții în toată regula, ce se întinde pe 31 de hectare.

Asemănări și diferențe. Proiectul nu include doar o sanie de vară, ci și o pârtie de schi și tubing sintetică, tiroliene, trasee de bicicletă, potecă pentru drumeții, o terasă panoramică, loc pe popas, spațiu de joacă, o clădire multifuncțională și 300 de locuri de parcare.

Nu există diferențe mari nici la traseul saniei de vară, la Bistrița având o lungime de 2.600 de metri, iar la Sibiu doar 2.000 de metri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre