Simona Ionescu / Redactor Șef

De Ziua Teatrului, tururi ghidate de actori

De Ziua Teatrului, tururi ghidate de actori
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, miercuri, 27 martie 2024, de la orele 16:00, 17:00 și 18:00, Teatrul Național din Timișoara organizează la Sala 2, în Parcul Civic, tururile ghidate SALA 2, PUNCT! MAI DEPARTE, SALA 2023!

De Ziua Teatrului, publicul timișorean e invitat să descopere interiorul în mod normal inaccesibil al Sălii 2,unul din spațiile de joc importante ale Teatrului Național din Timișoara. Clădirea va intra imediat după această zi într-un șantier de transformare care îi va schimba fața radical. Este, așadsar, o oportunitate unică de a cunoaște intimitatea unui spațiu teatral și de a vedea cum se va transforma acesta.

Teatrul Timisoara
Pe 27 martie, Sala 2 va putea fi vizitată pentru ultima dată în actuala formă a sa, clădirea urmând să intre într-un șantier de reabilitare și modernizare

Teatrul Național din Timișoara face parte organic, nu doar istoric, din fibra acestui oraș a cărui arhitectură culturală își are propriile particularități, venind în întâmpinarea unei civilizații de calitate, solide. Sala 2 este exemplul concret al acestei simbioze culturale.

Astfel, clădirea din cărămidă construită, probabil, cu materiale recuperate din demolarea fortificațiilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, aflată în partea de sud a ceea ce a fost, între secolul al XVIII-lea și  jumătatea secolului trecut, Cazarma Transilvania, a avut un destin mai degrabă discret, fiind folosită ca manej, arhivă, depozit sau sală de sport.

Teatrul Timisoara
Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara se va transforma radical în această vară

Deși în urmă cu 16 ani, fostul manej imperial ajunsese în pragul ruinei, după preluarea de către Teatrul Național, Sala 2 și-a câștigat în timp record locul în inimile locuitorilor și vizitatorilor Timișoarei, creându-și un public fidel și atrăgând mereu alți și alți spectatori, prin spectacolele sale și prin evenimentele pe care le-a găzduit. Inimă culturală a orașului, Sala 2 este locul în care a fost făcut primul pas către Capitala Europeană a Culturii – Timișoara 2023.

De Ziua Teatrului, tururi ghidate de actori

Participanții la tururile ghidate vor fi însoțiți de membrii trupei Teatrului Național, care le vor împărtăși povești despre istoria obiectivă și subiectivă a Sălii 2 și, de asemenea, vor putea viziona filmul documentar realizat de Zomir Dimovici despre această clădire a cărei poveste începe cu peste un veac și jumătate în urmă, clădire care, „în scurt timp, va ieși din crisalidă, transformată în cel mai modern centru teatral din România, moștenirea Capitalei Europene a Culturii în infrastructura culturală – marcând acest lucru inclusiv prin noua sa titulatură: Sala 2023”, după cum mai arată reprezentanții instituției.

Așa arăta sala 2 în 25 ianuarie 2010 când a fost deschisă prima dată pentru publicul de teatru

Înscrierea la turul ghidat SALA 2, PUNCT! MAI DEPARTE, SALA 2023! se face la adresa de e-mail office@tntm.ro, cu precizarea numelui persoanei / persoanelor care se înscriu și a orei pentru care optează. Turul ghidat este gratuit și face parte din programul CelbrART al Teatrului Național din Timișoara.

O zi cu două spectacole

În cadrul aceluiași program, Teatrul Național aniversează Ziua Mondială a Teatrului prin două întâlniri teatrale îndrăgite. Astfel, miercuri, 27 martie, de la ora 11, la Studio UȚU are loc reprezentația în matineu a spectacolului Amintiri din epoca de școală de Mihaela Michailov, în regia regretatului Ion-Ardeal Ieremia. Tot miercuri, 27 martie, de la ora 19, în aceeași sală de spectacol, este programată comedia O noapte furtunoasă. Un exercițiu după I.L. Caragiale, un spectacol de Ada Lupu Hausvater.

Biletele sunt disponibile la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar: marți – duminică, între orele 11 – 19, tel. 0256 201 117 sau on-line pe www.tntm.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre