Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire incredibilă a cercetătorilor. A fost găsită prima peșteră pe Lună. Ar putea deveni casă pentru oameni

Descoperire incredibilă a cercetătorilor. A fost găsită prima peșteră pe Lună. Ar putea deveni casă pentru oameni
Cercetători italieni au descoperit pentru prima dată o peșteră pe Lună. Cu o adâncime de cel puțin 100 m, aceasta ar putea fi un loc ideal pentru construirea unei baze permanente pentru oameni.

Prima peșteră pe care niște cercetători italieni au descoperit-o acum pe Lună ar putea fi un loc unde oamenii ar putea trăi.

Cu o adâncime de cel puțin 100 m, prima peșteră descoperită pe Lună ar putea fi un loc ideal pentru construirea unei baze permanente de către oameni, spun aceștia. Potrivit cercetătorilor, aceasta este doar una dintre sutele de peșteri ascunse într-o „lume subterană, nedescoperită”.

Oamenii ar putea trăi în gropile lunare în 20-30 de ani

Helen Sharman, primul astronaut britanic care a călătorit în spațiu, a declarat pentru BBC News că peștera recent descoperită arată ca un loc bun pentru o bază și a sugerat că oamenii ar putea trăi în gropile lunare în 20-30 de ani. Dar, a spus astronautul, această peșteră este atât de adâncă încât astronauții ar putea fi nevoiți să coboare în rapel și să folosească „jetpack-uri sau un lift” pentru a ieși.

Cum a fost descoperită peștera de pe Lună

Lorenzo Bruzzone și Leonardo Carrer de la Universitatea Trento din Italia au descoperit peștera folosind radarul pentru a pătrunde în deschiderea unei gropi de pe o câmpie stâncoasă numită Mare Tranquillitatis.

Aceasta este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ și este, de asemenea, locul în care Apollo 11 a aterizat în 1969. Peștera are un luminator pe suprafața Lunii, care coboară spre pereți verticali și înclinați, precum și o podea înclinată care s-ar putea extinde mai departe în subteran. A fost realizată cu milioane sau miliarde de ani în urmă, când lava a curs pe Lună, creând un tunel prin rocă.

„La urma urmei, viața pe Pământ a început în peșteri”

A fost descoperită prima peșteră pe Lună. Sursă foto: bbc,com

Cel mai apropiat echivalent pe Pământ ar fi peșterile vulcanice din Lanzarote, Spania, explică profesorul Carrer, adăugând că cercetătorii au vizitat aceste peșteri în cadrul activității lor.

„Este foarte interesant. Când faci aceste descoperiri și te uiți la aceste imagini, îți dai seama că ești prima persoană din istoria omenirii care le vede”, a declarat Prof. Carrer. Odată ce profesorii Bruzzone și Carrer au înțeles cât de mare era peștera, au realizat că ar putea fi un loc bun pentru o bază lunară.

„La urma urmei, viața pe Pământ a început în peșteri, așa că are sens ca oamenii să poată trăi în interiorul lor pe Lună”, mai spune profesorul Carrer.

Oamenii de știință și-au dat seama că există peșteri pe Lună acum 50 de ani

Peștera nu a fost încă explorată în întregime, dar cercetătorii speră că radarul de penetrare a solului, camerele sau chiar roboții ar putea fi utilizați pentru a o cartografia. Oamenii de știință au bănuit pentru prima dată că probabil există peșteri pe Lună în urmă cu aproximativ 50 de ani.

Apoi, în 2010, o cameră de pe o misiune numită Lunar Reconnaissance Orbiter a fotografiat gropi despre care oamenii de știință credeau că ar putea fi intrări în peșteri. Însă cercetătorii nu știau cât de adânci ar putea fi peșterile sau dacă acestea s-ar fi prăbușit.

„Cercetarea ne-ar putea ajuta, de asemenea, să explorăm peșteri pe Marte în viitor”

„Avem imagini foarte bune ale suprafeței – cu o rezoluție de până la 25 cm – putem vedea locurile de aterizare ale Apollo – dar nu știm nimic despre ceea ce se află sub suprafață. Există oportunități uriașe de descoperire.

Cercetarea ne-ar putea ajuta, de asemenea, să explorăm peșteri pe Marte în viitor”, a declarat pentru BBC News Francesco Sauro, coordonatorul echipei tematice Peșteri planetare a Agenției Spațiale Europene.

Peștera de pe Lună ar putea fi utilă oamenilor, dar oamenii de știință subliniază, de asemenea, că ar putea contribui la răspunsul la întrebări fundamentale despre istoria Lunii și chiar a sistemului nostru solar. Cercetarea este publicată în revista științifică Nature Astronomy.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre