Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uimitoare a NASA despre planeta Marte. Puzzle-ul începe să se completeze

Descoperire uimitoare a NASA despre planeta Marte. Puzzle-ul începe să se completeze
Marte n-a fost întotdeauna o planetă rece, ci un loc cu un climat cald și umed, cu lacuri, râuri și probabil și oceane, este ultima descoperire a NASA.

Roverul Curiosity al NASA a făcut recent o descoperire uluitoare. În trecutul său îndepărtat, planeta Marte a avut o atmosferă bogată în dioxid de carbon, râuri, lacuri și posibil și forme primitive de viață.

„Până acum nu am avut suficiente dovezi directe”

Potrivit surselor de specialitet, s-a găsit în craterul Gale și un mineral carbonatic de fier numit siderit, care oferă indicii clare despre un peisaj favorabil vieții microbiene. Cercetătorii  spun că prezența acestui mineral în roci înseamnă că în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, planeta Marte era capabil să mențină apa lichidă la suprafață.

„Modelările climatice preziceau existența unor cantități mari de minerale carbonatice, dar până acum nu am avut suficiente dovezi directe. Acum, acest puzzle începe să se completeze”, a precizat Benjamin Tutolo, geo-chimist la Universitatea din Calgary și autor principal al studiului publicat în revista Science.

Craterul Gale, lacul uriaș din trecut

Descoperire uimitoare a NASA despre planeta Marte. Puzzle-ul începe să se completeze
Roverul Curiosity pe planeta Marte

Situat în aproapierea ecuadorului marțian, craterul Gale este considerat un sit cheie pentru studiul planetei. Dovezile arată că în trecut acesta a fost un lac înconjurat de râuri, iar descoperirea mineralului siderit întărește și mai mult această ipoteză.

„Craterul este ca o capsulă a timpului. Rocile sale spun povestea unei planete care pentru o perioadă a avut un mediu similar Pământului primitiv. Această descoperire este o piesă importantă în înțelegerea modului în care Marte a trecut de la o planetă locuibilă la una aparent sterilă”, susține și Edwin Kite, coautor al studiului și cercetător la Universitatea din Chicago.

NASA planifică noi misiuni

Descoperirea sideritului completează alte dovezi care au fost găsite de Curiosity, precum argilele, sulfatul de calciu și urmele de metan, toate indicând un trecut umed de pe Marte. Pe lângă roverul Perseverance, care colectează probe în craterul Jezero, NASA pregătește și alte proiecte, printre care Artemis Gateway, care ar putea facilita misiuni pe Marte în anii 2030.

„Fiecare descoperire ne aduce mai aproape de răspunsul la întrebarea: am fost vreodată singuri în univers?”, a declarat Lori Glaze, director al Diviziei de Științe Planetare a NASA, citată de CNN.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *