Simona Ionescu / Redactor Șef

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (II). I-au fost aplicate șocuri electrice

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (II). I-au fost aplicate șocuri electrice
Pe lângă interviul exploziv al lui Lord Stevens, Daily Mail publică în weekend și primul interviu luat de presa britanică chirurgului francez care făcea parte din echipa medicală a spitalului care a încercat cu disperare să o țină în viață pe Diana.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana. Dr. Monsef Dahman e medicul care a operat-o pe prințesa Diana în timp ce stătea întinsă pe targă în camera de urgență de la spitalul din Paris unde a fost transportată după accident. „Am încercat șocuri electrice de mai multe ori, spune dr. Dahman. Dar nu i-am putut face inima să bată din nou”.

De asemenea, el dezvăluie pentru Daily Mail, că a asistat la scene terifiante. Existau jurnaliști care încercau să se infiltreze în secții și pe coridoarele spitalului, pentru a se apropia de cei care o trataseră pe Diana.

Interviurile exclusive cu Lord Stevens și Dr. Dahman sunt prima parte a noii serii revoluționare de dezvăluiri ale publicației despre moartea Dianei. Jurnaliștii au realizat o anchetă pe durata a cinci luni. Jurnaliștii au avut acces la surse de nivel înalt care nu au vorbit niciodată înainte.  „Pentru prima dată vom oferi povestea din interiorul operațiunii Paget”, anunță Daily Mail. Totul va fi publicat începând de săptămâna viitoare.

Prima relatare despre lupta doctorului Dahman pentru viața Dianei

Monsef Dahman lucrează ca și chirurg în orașul Antibes de pe Riviera Franceză, acel „loc de joacă al miliardarilor” care odinioară i-a fermecat pe Picasso și F. Scott Fitzgerald și atrage în continuare elita hollywoodiană. Una dintre specialitățile sale este tratarea obezilor. Au trecut 23 de ani de când Diana i-a murit în mâini, și încă nu a depășit trauma momentului.  „Gândul că ai pierdut o persoană importantă, la care țineai personal, te marchează pe viață”, spune el despre moartea prințesei Diana, pentru Daily Mail.

Asta pentru că, timp de câteva ore, în dimineața devreme a zilei de duminică, 31 august 1997, Dahman, tânărul chirurg de serviciu de atunci din cel mai mare spital din Franța, a jucat un rol central în lupta disperată pentru a salva viața Dianei, Prințesa din Țara Galilor. Ea fusese grav rănită într-un accident de mașină în centrul Parisului în acea noapte.

Dahman, în vârstă de 56 de ani acum, și-a amintit de asemenea de o poveste îngrozitoare a propriei sale experiențe și cum moartea prințesei a fost monetizată, fără scrupule. Unul dintre motivele sale pentru care a vorbit acum – și nu a primit nicio plată pentru asta – a fost să reitereze cum, în contradicție cu teoriile conspirației care susțineau că fac parte dintr-un fel de complot la un asasinat, personalul medical francez de urgență implicat în acea noapte a făcut tot posibilul de a o salva pe Diana.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana

Mercedes-ul în care călătorea Diana s-a izbit de perete în tunelul Alma la aproximativ ora 12.23. Datorită gravității rănilor rezultate, a primit un tratament îndelungat la fața locului. Apoi, Lady Di a suferit un stop cardiac în timp ce era mutată într-o ambulanță. După ce a fost resuscitată, a fost transportată de acea ambulanță la spitalul lui Dahman. A ajuns acolo la 2.06 am.

„Mă odihneam în camera de gardă când am primit un telefon de la Bruno Riou, anestezistul de serviciu principal, care mi-a spus să merg la camera de urgență”, își amintește Dahman. „Nu mi s-a spus că este Lady Diana, ci [numai] că a existat un accident grav în care a fost implicată o tânără femeie. Organizarea spitalului Pitié-Salpêtrière a fost foarte ierarhizată. Așadar, când ai primit un apel de la [un astfel de] coleg de nivel înalt, asta însemna că acel caz era deosebit de grav”.

Camera lui de odihnă se afla la doar 50 de metri de secția de accidente și urgențe. „Așa că am ajuns acolo destul de repede. Și apoi mi-am dat seama de adevărata seriozitate a lucrurilor. Internul meu [asistentul său junior] era în cameră. Dar era într-un colț pentru că era copleșit de gravitatea momentului. Riou a fost de asemenea prezent. Și asta a fost un semn al importanței speciale. Și personal avea grijă de o doamnă care stătea întinsă pe o targă, cu multe lucruri în jurul ei”, povestește medicul.

Dahman, în vârstă de 33 de ani atunci, a fost informat că tânăra inconștientă de pe targă era Diana, prințesa de Wales. „Pentru orice medic, orice chirurg, este foarte important să te confrunți cu o femeie atât de tânără care se află în această stare. Dar, desigur, cu atât mai mult dacă este prințesă”, a mai mărturisit acesta pentru Daily Mail.

Cel mai mare chirurg din Franța a fost adus

El nu a vrut să descrie anumite aspecte ale tratamentului pe care i l-a acordat, din motive de confidențialitate a pacientului. Diana fusese radiografiată la sosirea la spital. Imaginile au arătat că suferă „sângerări interne foarte grave” la nivelul pieptului. I s-a făcut o incizie pentru ca excesul de lichid să fie îndepărtat din cavitatea toracică. Dar hemoragia a persistat și Diana primea transfuzii de sânge cu O negativ în camera de urgență, deoarece grupa ei de sânge nu fusese încă stabilită.

În jurul orei 2.15 a suferit un alt stop cardiac. Situația devenise din ce în ce mai critică. Era nevoie de o intervenție mai extremă. În timp ce a fost supusă unui masaj cardiac extern, Riou i-a cerut lui Dahman să efectueze o procedură chirurgicală. Avea să facă acest lucru în timp ce Diana stătea încă întinsă pe targă în camera de urgență.

Această circumstanță a fost „cu adevărat excepțională” și a indicat cât de îngrozitoare devenise situația ei. „Am făcut această [procedură] pentru a-i permite să respire, explică Dahman. Inima ei nu putea funcționa corect, deoarece îi lipsea sângele”.  În urma acestei intervenții, Dahman a descoperit că Diana suferise o leziune semnificativă în pericard. Prognosticul s-a agravat. Acum era ora 2.30. Era nevoie de un miracol.

I-a făcut prințesei șocuri electrice

Lui Dahman și Riou li s-a alăturat în camera de urgență profesorul Alain Pavie, probabil cel mai important chirurg din Franța. Fusese chemat din patul său de acasă. Dacă cineva ar fi putut să o salveze, el era acela. Pavie a decis că Diana trebuie mutată într-una din sălile de operație ale spitalului. Bănuia că sursa principală a sângerării interne nu fusese încă găsită. A fost necesară o explorare chirurgicală suplimentară.

Această procedură a descoperit cea mai gravă rană – o leziune a venei pulmonare stânga sus a Dianei, la punctul de contact cu inima. Pavie a suturat leziunea. Dar fără rezultat. Inima Dianei, care se oprise înainte de explorarea chirurgicală, nu avea să repornească. Pierdeau bătălia pentru a o salva.

„Am încercat șocuri electrice de mai multe ori și, așa cum făcusem în camera de urgență, masaj cardiac, spune Dahman. Profesorul Riou administrase adrenalină. Dar nu i-am putut face inima să-i bată din nou. Echipa a continuat aceste eforturi de resuscitare pentru o oră completă și, în cele din urmă, fără rezultat. Nu am putut s-o salvăm.

Și asta ne-a afectat foarte mult. La ora 4 dimineața, echipa, condusă de Pavie, a acceptat că nu se mai putea face nimic pentru a-și revigora pacientul. A fost o „decizie colegială”, își amintește Dahman. Au încetat toate eforturile de resuscitare. Viața extraordinară a Dianei, Prințesa de Țara Galilor, ajunsese la sfârșit.

Sursa foto: Instagram

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (I). Biletul scris de mână, Charles interogat și testiculele de cerb

Bendeac, Speak, Gyulia și alte vedete au venit la nunta „mamei Natură” Roxana Ionescu. A fost a treia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre