Simona Ionescu / Redactor Șef

„Doamna în roșu”, supraviețuitoarea atacului terorist din Israel, se simte vinovată. Situația ei e cumplită

„Doamna în roșu”, supraviețuitoarea atacului terorist din Israel, se simte vinovată. Situația ei e cumplită
Fotografiile cu tânăra au devenit unele dintre cele mai emblematice și înfricoșătoare imagini ale masacrului din 7 octombrie 2023, care a declanșat conflictul din Fâșia Gaza. Vlada Patapov a devenit cunoscută drept „Doamna în roșu” după ce a fost fotografiată fugind înspăimântată, în timp ce militanții Hamas atacau Festivalul de Muzică Nova din Israel, masacrând peste 360 de oameni și luând 40 de ostatici.

Soarta ei a rămas necunoscută mult timp după ce imaginile cu Vlada, ucraineanca ce purta un șal roșu pe umeri, fugea prin deșert în încercarea de a se salva, au făcut înconjurul lumii în urma atacului terorist. Săptămâni întregi, lumea s-a întrebat dacă a reușit să supraviețuiască. La un an distanță, tânăra trăiește cu traume și regrete amarnice.

Ucrainenaca suferă de stres post-traumatic și vinovăția supraviețuitorului

La un an distanță, tânăra ucraineancă, care lucrează ca organizatoare de nunți și care este mama unui copil, a pus deoparte durerea personală pentru a vorbi despre evenimentele care i-au schimbat viața pentru totdeauna și care o bântuie până în prezent. Prieteni apropiați au povestit cum Vlada a luptat cu tulburarea de stres post-traumatic și cu „vinovăția supraviețuitorului”.

Imagine surprinsă în timpul atacului terorist de anul trecut, de la festivalul Nova (Daily Mail)

Vorbind exclusiv pentru MailOnline, tânăra a spus care sunt gândurile ei. „Dacă aș avea o dorință, ar fi să fi spus tuturor la festival cu o oră înainte de atac că ceva urma să se întâmple, astfel încât toată lumea să fi putut pleca. Eu am supraviețuit, dar alții nu au avut noroc. Mă gândesc des la asta. Apasă pe conștiința mea. Sunt încă traumatizată de ceea ce s-a întâmplat acum un an”, a dezvăluit „Doamna în roșu”.

„Doamna în roșu” nu poate uita atacul terorist

În momentul atacului din 7 octombrie 2023, Vlada avea un singur gând: să supraviețuiască pentru fiica ei, Romi. „Când mă gândesc la acea zi, totul pare atât de proaspăt, iar singurul lucru la care mă gândeam atunci era să trăiesc pentru Romi”, a mai adăugat tânăra în confesiunea sa.

La un an după atacul terorist de pe 7 octombrie, conflictul din regiune continuă, adăugându-i Vladei o traumă suplimentară. Ea a povestit că își petrece majoritatea timpului încercând să își protejeze fiica de pericolul constant al rachetelor și atacurilor teroriste.

„Doamna în roșu” trăiește cu trauma gândului că trebuie să își protejeze cu orice preț fiica de teroriști (Instagram)

Deși se luptă cu sentimente de vinovăție și trauma supraviețuirii, Vlada este o adevărată luptătoare. „Nu putem lăsa teroriștii să câștige. Nu putem fi slabi — trebuie să rămânem puternici pentru Israel și pentru ostaticii care sunt încă în Gaza”, a mai spus „Doamna în roșu.

Sursa foto: Instagram, Daily Mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri