Nu știm dacă anchetele internaționale, declanșate în multe țări, îi au în vizor și pe miliardarii de top care și-au sporit averile în timpul pandemiei. În România, s-au pornit anchete penale fiindcă s-a făcut comerț dubios cu măști, vaccinuri, izolete etc, însă, deocamdată nu avem răspunsuri, dosarele sunt în lucru.
În timpul pandemiei globale prețul acțiunilor Amazon, companie deținută de Jeff Bezos, a crescut cu aproximativ 69%. Ca urmare a stării de urgență declarate peste tot în lume, oamenii aflați în izolare au apelat la Amazon pentru diferite achiziții, din lipsa activităților zilnice. Comenzile online au atins vânzări record în această perioadă, de 1,5 trilioane de dolari și i-au crescut averea lui Jeff Bezos cu 68 milarde de dolari, doar în câteva luni din anul 2020.
Un alt miliardar care a devenit și mai bogat în timpul pandemiei este Elon Musk, CEO Tesla și SpaceX, a urcat pe lista celor mai bogați oameni din lume, de pe locul 31 pe locul 9. Câștigurile acestuia s-au triplat în patru luni de pandemie, crescând de la 24,6 miliarde de dolari la 69,1 miliarde de dolari, poziționand-ul pentru prima dată între primii zece cei mai bogați oameni din lume.
„Nu mi-ar putea păsa mai puțin”, „Aceste numere cresc și scad, dar ce contează cu adevărat este să fabricăm produse pe care oamenii le iubesc”, declara Elon Musk pentru Forbes.
Al doilea și al treilea loc din topul bogaților din pandemie sunt ocupate de Bill Gates și Bernard Arnault, la o diferență foarte mică, cu 111,2 miliarde de dolari și 111,1 miliarde de dolari.
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebok, era situat pe locul patru în topul bogaților, cu 87,2 miliarde de dolari. Acesta suferise și o pierdere de 7,2 miliarde de dolari, după ce mai multe companii au renunțat la publicitatea de pe platforma de socializare deținută de miliardar.
Un alt beneficiar al pandemiei este miliardarul Mukesh Ambani, om de afaceri indian și președinte al Reliance Industries. Firma de telecomunicații a acestuia, Reliance Jio, a atras miliarde de dolari în investiții, de la Facebook și de la fondul de avere suveran U.A.E., Mubadala, iar Google declara că va investi 10 miliade de dolari în următorii ani. Magnatul indian era, în 2020, a șaptea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de 71,4 miliarde de dolari.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook