Simona Ionescu / Redactor Șef

Elvețienii devin turnători pe față. Metoda se poate extinde și în Europa

Elvețienii devin turnători pe față. Metoda se poate extinde și în Europa
Nu există țară în care autoritățile să nu se confrunte cu probleme atunci când e vorba de respectarea legii în domeniul circulației rutiere. Unele din cele mai dese probleme care apar sunt legate de locurile de parcare.

Ar fi fost greu de crezut că în Elveția s-ar fi aplicat o astfel de metodă de pâră legală. O țară europeană pare că a găsit soluția pentru a-i determina pe șoferi să parcheze exclusiv în locurile permise și să o facă regulamentar. Elvețienii devin turnători, iar metoda  găsită de autoritățile din această țară ar putea fi extinsă în toată Europa. Până la urmă, ea a fost deja semnalată în Germania.

În Elveția, șoferii care parchează aiurea, depășind marcajele sau pe locuri care nu le sunt destinate, riscă amenzi între 40 CHF și 120 CHF (adică de la 40 la 128 de euro). Singura problemă ar fi că nu pot fi disponibilizați părea mulți polițiști care să constate abaterile și să dea amenzi pentru parcările neregulamentare. În acest caz, autoritățile din Zurich au găsit soluția salvatoare.

Elvețienii devin turnători pe față

Cetățenii sunt încurajați să îi „toarne” pe cei  pe care îi văd că parchează neregulamentar. Mai mult cei care depun astfel de reclamații se aleg cu o serie de beneficii. Concret, „turnătorii”, cetățenii care reclamă vor primi recompense dacă semnalează alți șoferi indisciplinați în ceea ce privește regimul parcărilor din Zurich. Este un fel de sistem barter. Dacă ai parcat într-un loc nepermis, poți să obții anularea amenzii aferente în cazul în care îi dai în vileag pe alți șoferi care au făcut la fel.

Conform regulamentului rutier din cantonul Zurich, compania care gestionează parcările din orașul reședință de canton trebuie să îi amendeze pe șoferi, chiar și atunci când au parcat lăsând numai o roată în afara marcajului de pe asfalt și nu în interiorul spațiului rezervat parcării autoturismelor sau motocicletelor. Legea impune ca parcarea unui vehicul să fie perfectă, în careul stabilit. Orice abatere, atrage după sine amenda. De exemplu, dacă o roată este lăsată în afara spațiului destinat parcării, amenda poate ajunge și la 120 de franci, în funcție de cât de mult perturbă acest lucru.

Amendă exorbitantă pentru o depășire a vitezei cu 1 km/h

În același canton, un șofer octogenar a fost amendat cu 670 de franci elvețieni (amendă plus penalități pentru întârziere la plată) după ce a circulat cu 31 km la oră într-o zonă în care limita maximă a vitezei permise era cu numai un kilometru mai redusă. În final, după ce a ascultat versiunea șoferului, un tribunal a decis că acesta trebuie să plătească numai 40 de franci elvețieni amendă.

Asta deoarece s-a dovedit că șoferul ar fi plătit amenda, însă nu a știut de ea. Scrisoarea autorităților a fost primită de soția sa care suferă de demență și care a uitat să îi spună. Tot în Elveția, șoferii care claxonează inutil riscă amenzi între 200 și 300 de franci. De asemenea, șoferii prinși că vorbesc la telefon în timp ce conduc, sau dacă numai țin aparatul în mână și se uită la el riscă o amendă de 100 CHF.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre