Simona Ionescu / Redactor Șef

Femeia de pe scaunul copilotului, prezență fatală pentru miliardarul Dan Petrescu. Detaliile anchetei accidentului aviatic sunt de-a dreptul sinistre

Femeia de pe scaunul copilotului, prezență fatală pentru miliardarul Dan Petrescu. Detaliile anchetei accidentului aviatic sunt de-a dreptul sinistre
Au trecut exact trei ani de la accidentul aviatic în care au murit miliardarul român Dan Petrescu și familia sa. Abia acum ancheta tragediei din Italia a fost finalizată. 

Detaliile anchetei accidentului aviatic din Italia sunt de-a dreptul sinistre. Experții au stabilit o serie de lucruri cutremurătoare. Printre acestea, faptul că toți pasagerii au murit în chinuri, după ce au ajuns la sol încă în viață. Se pare că decizia lui Dan Petrescu de a nu lua un copilot în aeronavă și de a permite ca locul acestuia să fie ocupat de o femeie i-a fost fatală. Un copilot adevărat ar fi putut, probabil, salva situația, însă femeia de 65 de ani nu avea cunoștințe de pilotaj, astfel că nu a putut să îl ajute.

Miliardarul Dan Petrescu își pilota singur avionul privat

Autoritățile italiene au finalizat ancheta privind accidentul aviatic din octombrie 2021, de lângă Milano, în care miliardarul Dan Petrescu, care avea atunci 68 de ani și era considerat cel mai bogat român, și familia sa și-au pierdut viața. Potrivit raportului anchetei, cauza principală a prăbușirii a fost pierderea controlului aeronavei, însă investigația relevă și detaliile șocante care au dus la această tragedie.

Avionul lui Dan Petrescu avea cutia neagră defectă

Ancheta a durat aproape trei ani, fiind complicată de lipsa unui înregistrator de zbor funcțional. Cu toate acestea, mii de informații au fost analizate pentru a ajunge la concluzia „cea mai probabilă”, după cum se exprimă experții. 

Dan Petrescu ar fi pierdut controlul aparatului de zbor Pilatus PC-12, cu un singur motor, care apoi s-a prăbușit cu o viteză de 600 km/h aproape vertical.

Cutia neagră a avionului privat deținut de miliardarul Dan Petrescu, era nefuncțională de luni bune

Pe 30 septembrie, la ora 05:25 avionul a decolat de pe aeroportul Băneasa, cu miliardarul la bord. A ajuns la Milano la ora 09:00. Câteva zile mai târziu, pe 3 octombrie, la ora 13:00, aeronava, pilotată de afaceristul român, a decolat de la Milano cu destinaţia Sardinia. Imediat după decolare, pilotul a decis să se întoarcă. Avionul însă a căzut peste o clădire cu două niveluri, care nu era în acel moment locuită, fiind folosită ca parcare. Ora impactului: 13:07.

Conform presei italiene, cutia neagră a avionului era inoperabilă încă din luna aprilie. Aceasta ar fi trebuit să înregistreze conversațiile din cabina piloților și parametrii de zbor anteriori accidentului, dar analizele realizate de Agenția Națională pentru Securitate a Zborurilor din Italia au arătat că nu conținea nicio informație din ziua accidentului.

„Cutia neagră ar fi oferit toate detaliile, însă ceva a împiedicat înregistrarea datelor noi. Prin urmare, tot ce avem acum sunt doar informațiile vechi”, a explicat Andrei Dan, fostul director al Direcției de Aviație Civilă.

Detaliile anchetei accidentului aviatic sunt sinistre

Raportul arată că Petrescu, aflat la manșă, a grăbit procedura de decolare, iar acest lucru l-a deviat de la traseul inițial. În timpul celor trei minute de zbor, nu au fost probleme tehnice, iar condițiile meteorologice erau optime. Cel mai probabil, stresul ridicat și încercările magnatului român de a reveni pe traiectoria corectă i-au afectat capacitatea de a manevra aeronava, ducând la o „atitudine neobișnuită” a avionului, după cum se arată în documentele citate de Gândul.ro.

Eroare fatală: o femeie de 65 de ani în locul copilotului

Un aspect cu adevărat tulburător al anchetei a fost evidențiat de analiza ADN a probelor prelevate din aeronavă. S-a descoperit că în cabină nu se afla doar pilotul, Dan Petrescu, ci încă o persoană. Aceasta, însă, nu era copilotul, cum ar fi fost normal, ci o femeie, Miruna Anca Wanda Lozinschi, în vârstă de 65 de ani, mama uneia dintre pasagere.

Fiul magnatului român, Dan Petrescu junior, a murit și el în accidentul aviatic de acum trei ani

Anchetatorii au mai stabilit că absolut toți pasagerii erau în viață în momentul impactului, iar testele toxicologice nu au arătat prezența unor substanțe suspecte.

Așa cum se știe, avionul privat decolase din Milano cu destinația Sardinia și s-a prăbușit la scurt timp după decolare, la ora 13:07, pe 3 octombrie 2021, provocând moartea celor opt persoane aflate la bord.

Cine sunt cele opt persoane care au murit în accident

În accidentul aviatic de la Milano au murit omul de afaceri Dan Petrescu, cel care se afla la manșa avionului, soția sa, Regina Balzat, în vârstă de 65 de ani, născută în România și cetățean francez, respectiv Dan Ștefan Petrescu, fiul miliardarului, în vârstă de 30 de ani, născut la München, cu dublă cetățenie. 

De asemenea, și-au pierdut viața Julien Brossard, în vârstă de 35 de ani, prieten cu Petrescu junior, franțuzoaica Claire Stephanie Caroline Alexandrescu, în vârstă de 33 de ani, fiica lui Miki Alexandrescu, celebru comentator de Formula 1, Filippo Nascimbene, în vârstă de 32 de ani, soțul ei, manager la Milano, în cadrul consultanței Start Hub, și fiul lor de un an, Raphael. Mama Carolinei Alexandrescu, Miruna Anca Wanda Lozinschi, în vârstă de 65 de ani, cea care se afla în cabină pe locul copilotului, a murit și ea.

Sursa foto: Arhivă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri